Diari Més

Política

Ordenances «congelades» amb una possible retallada en el pressupost a Reus

El govern municipal ja pensa en l’aprovació dels comptes i qualifica d’«intransigent» la oposició en les negociacions dels tributs

Compareixença del regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, aquest dimarts a l'Ajuntament de Reus.

Ordenances «congelades» amb una possible retallada en el pressupost a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern municipal va qualificar la resta de grups municipals d’«intransigents» per arribar a un acord sobre la proposta fiscal de 2017 i que suposarà, segons va qualificar aquest dimarts el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, que «per segon any consecutiu les ordenances quedin prorrogades». Aquest escenari genera «un desequilibri pressupostari de més d’1 milió d’euros» de cara a l’any vinent, que l’equip de govern haurà d’afrontar amb l’opció de les retallades en el pressupost sobre la taula –Enrech s’hi va referir com «ajustos»– tot i que des de l’equip de govern no es descarten altres mesures, entre les quals l’accés al crèdit, per intentar quadrar els números que tot just ara s’han de començar a negociar i que podrien quedar tancats abans d’acabar l’any.

Enrech va assenyalar la responsabilitat per separat de tots els grups municipals en les negociacions dels tributs. Va parlar de «les línies vermelles ideològiques» que han posat Ciutadans i del PP. En el cas del partit taronja, Enrech va rebutjar les condicions posades per un gir polític allunyat de l’independentisme. Mentre que en el cas dels populars va posar en evidència la seva negativa pel què fa a l’IBI. Pel què al PSC, va parlar de «línies tàctiques per lligar de mans al govern». Tot i això, que ha estat amb aquest grup amb el que el govern ha consensuat dues de les tres mesures que els socialistes van posar sobre la taula per compensar l’exempció del pagament de l’IBI per part de l’Hospital de Sant Joan. Una proposta que passa per la supressió de la bonificació del 4% avançat en el pagament avançat en els tributs –que Enrech no va dubtar en què l’Ajuntament no l’acceptava de bon grat i que va xifrar en deixar d’ingressar al mes de febrer un total de 9,8 milions– i l’eliminació de l’1% de l’import a pagar en la domiciliació dels impostos.

Pel què fa al paper de la CUP en les negocacions, Enrech va posar en evidènciala decisió de l’assemblea en un acord que podia semblar d’entrada fet i ha parlat, en relació als compromisos de legislatura, que «el govern en molts casos està en vies de complir-los». Amb aquest escenari sobre la taula, Enrech va dibuixar dimarts incerteses sobre el creixement de la ciutat i la millora dels recursos públics. En aquest sentit, va exemplificar-ho amb aspectes com les inversions relatives a la Capital de la Cultura Catalana de 2017.

Baixa pressió fiscal

El regidor d’Hisenda va contextualitzar la «congelació» de les ordenances en un escenari que situa la capital del Baix Camp com un dels municipis amb una pressió fisdca 25% inferior respecte altres poblacions del Camp de Tarragona. Segons Enrech, si s’hagués materialitzat una nova proposta d’ordenances fiscals això hauria tingut una incidència directa pel què fa a recaptació en l’Impost de Béns Immobles. Així, el govern afirmava que en cas que s’hagués dut a terme una hipotètic augment del 4% sobre aquesta taxa, el desequilibri pressupostari hauria quedat «pràcticament resolt».

Aquest dimecres, a les 10 hores, se celebrarà el ple d’ordenances, un ple de caràcter extraordinari que tornarà a posar sobre la taula les divergències entre equip de govern i oposició, almenys, pel què fa als tributs. Però, serà, sobretot, un compte enrere per saber quin serà l’escenari pel què fa a l’aprovació dels comptes pel proper any.

tracking