Diari Més

Judicial

Absolen un matrimoni de Reus empresonat 19 mesos pel robatori en una joieria

La justícia els acusava d’encobrir un atracament que va tenir lloc a Andorra l’any 2014

La joieria on va tenir lloc l'assalt l'any 2014, a Andorra la Vella.

Absolen un matrimoni de Reus empresonat 19 mesos pel robatori en una joieriaGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella de serbis residents a Reus des de fa més de quinze anys ha sortit del Centre Penitenciari de la Comella, a Andorra la Vella, on hi romania des de feia dinou mesos acusada d’encobrir un robatori que es va produir en una joieria d’Andorra l’any 2014. La justícia del país veí havia condemnat a M.P i I.O, de 45 i 37 anys respectivament, a dos anys i mig de presó, i ara els ha absolt en considerar que no van ser còmplices ni tenien coneixement sobre aquest.

Els fets es remunten al 8 de novembre d’ara fa dos anys a l’establiment L’Art d’Or, de l’avinguda Meritxell, quan va tenir lloc el fet delictiu. En aquell moment, la parella resident a la capital del Baix Camp es va desplaçar fins la capital andorrana per tancar la venda d’un Opel Corsa de la seva propietat. Van pactar inicialment amb un intermediari el tancament de l’operació per 1.200 euros. El matrimoni va accedir a deixar el cotxe en un lloc acordat, però els diners que havia d’entregar l’intermediari per la compra mai van arribar.

El calvari per aquesta parella, però, es produí després d’una segona visita al Principat del matrimoni, el març del 2015. L’intermediari –el mateix que havia demorat el pagament de la transacció– va reaparèixer i va assegurar que el vehicle seguia al mateix lloc on havien acordat deixar-lo. La realitat, però, era ben diferent, ja que l’Opel Corsa estava en mans de la policia. Aquesta va procedir a la detenció del matrimoni en considerar que el vehicle estava relacionat amb els autors del furt a la joieria. La instructora del cas, Canòlic Mignorance, i el ministeri fiscal van considerar llavors que la parella n’havia estat còmplice. La defensa va exposar que en cap moment els serbis afincats a Reus van tenir relació amb al cas ni amb anterioritat ni simultàniament i que no se’ls podia considerar encobridors perquè no tenien cap constància que hi hagués hagut un assalt a l’establiment de l’avinguda Meritxell.

Demanda contra l’Estat

Tant els lladres com el matrimoni van ser expulsats definitivament del Principat, a partir del moment que acabessin de complir la condemna. Els fets van donar un tomb arran del recurs interposat i els magistrats del Tribunal Superior van considerar que no hi havia elements per donar credibilitat a allò mantingut per Mignorance. En conseqüència, el matrimoni va quedar absolt i en va decretar la llibertat, a més de quedar suspesa la prohibició de tornar al Principat. La parella, que dilluns passat va abandonar la presó de la Comella, ha decidit emprendre accions contra l’Estat andorrà i ja ha afirmat que interposarà una demanda de responsabilitat contra l’executiu.

Fonts properes al cas han explicat també el «viacrucis» que ha suposat per la parella el fet d’haver estat allunyats dels seus fills, menors d’edat, els quals durant els prop de vint mesos que els seus pares han estat empresonats, han acabat vivint amb una germana de la dona que resideix als Estats. D’altra banda, es dóna la circumstància que els dos homes que van atracar la cèntrica joieria andorrana ara fa dos anys també eren de la mateixa nacionalitat que els afincats des de fa quinze anys al Baix Camp.

tracking