Diari Més

Cinema

L'onzena edició del Memorimage de Reus presenta el territori «com una veritable terra de pioners»

El festival tindrà lloc del 9 al 12 de novembre

Els participants a la presentació del festival de cinema de Reus.

L'onzena edició del Memorimage de Reus presenta el territori «com una veritable terra de pioners»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'onzena edició del Memorimage Festival Internacional de Cinema de Reus, que se celebrarà del 9 al 12 de novembre,ja ha estat presentada. Aquest dilluns s'ha fet públic el programa del que és, segons el director artístic del festival, Daniel Jariod, «una edició farcida de films realitzats al territori que acaben dibuixant un retrat global de la zona com una veritable terra de pioners». El Teatre Bartrina i el Centre de la Imatge Mas Iglesias seran de nou els espais principals del festival en què els films utilitzen imatges d'arxiu.

El Memorimage 2016 es presenta amb un fort accent local, del territori de Reus i la seva àrea propera. En especial films com 'Priorat', 'Les 7 vides d'Eduard Toda', 'Els nens de la jungla', 'Estados clandestinos', 'Game Over' o 'Reus, abans, ara i aquí' tenen intensos vincles amb el territori ja sigui per la temàtica o pel fet que alguns dels productors hi estan vinculats. Aquest és un dels motius pels quals s'ha escollit l'Estació Enològica de Reus com a escenari de la presentació del festival, un equipament històric de la ciutat amb estrets lligams amb les comarques veïnes a través de l'activitat agroalimentària.

El film inaugural d’enguany és 'Priorat' de David Fernández de Castro. La història de l'apassionant procés de transformació d'aquesta regió vitivinícola que ha convertit una zona a punt d’enfonsar-se, en una de les regions vinícoles més productives del món. Es comptarà amb la presència de tot l’equip de la pel·lícula.A la Secció Oficial es podrà gaudir de 'Sota les bales', la història del fotògraf Tony Vaccaro, reconegut per retratar grans personalitats com Pablo Picasso, Marilyn Monroe o Sofia Loren i que, durant més de quaranta anys, va guardar al seu calaix una colpidora col·lecció d’imatges de la seva experiència com a soldat a la Segona Guerra Mundial. També es podrà veure 'The Music of Strangers', la història del violoncel·lista Yo-Yo Ma, que l’any 1998 va fundar la Silk Road Ensemble, una orquestra de músics virtuosos de diversos països que va portar-lo a descobrir identitats i tradicions culturals d’arreu del món.

MemoriReus

La secció MemoriReus consta de les següents pel·lícules: 'Els nens de la jungla', que ens presenta el grup de mestres de Reus que va fundar l’Escola Mowgli, un desafiament no només pedagògic, sinó també polític i cultural en plena dictadura franquista; 'Estados clandestinos', l’experiència d’un grup de militants uruguaians, exiliats a Buenos Aires, que el 1976 van ser segrestats i traslladats il·legalment a Uruguai per un comando militar de la dictadura argentina en un capítol desconegut de l'Operació Còndor; 'Les 7 vides d’Eduard Toda', la fascinant història d’un reusenc il·lust re de la Catalunya de finals del segle XIX i principi del XX, oblidat, malgrat haver estat el primer egiptòleg de l’estat, el descobridor de l’arrel catalana de l’alguerès i el reconstructor del monestir de Poblet.

Sessions Especials

Aquest any hi haurà dues Sessions Especials. En col·laboració amb el programa Cronos del Canal 33, es projectarà 'Joe McCarthy, l’autèntic americà', un retrat de l’home que va propiciar la caça de bruixes contra sospitosos de ser comunistes als EUA durant els anys cinquanta. També s’hi podrà veure 'Espanya en dues trinxeres, la Guerra Civil en color', que gràcies a un treball de digitalització i restauració ens mostra la Guerra Civil com mai s’havia vist.A més, MemoriXics, dedicada al públic familiar, recupera la comèdia 'El Cameraman', de Buster Keaton i Edward Sedgwick.

A la secció MemoriJove, els estudiants podran gaudir i aprendre amb les projeccions i col·loquis de una selecció composada per un títol de l’edició d’enguany i dos pensats per a l’ocasió. Es tracta de 'Game Over', 'Les 7 vides d’Eduard Toda' i 'Refugi Dresden'.

Clausura

El 12 de novembre tindrà lloc la Cloenda de Memorimage 2016 amb l’entrega de Premis i la projecció de 'Reus, abans, ara i aquí', un espectacle audiovisual amb música en directe, que retrata diversos espais emblemàtics de Reus, capturant l’essència de l’imaginari col·lectiu reusenc. El projecte està realitzat pels alumnes de la Casa d’Oficis Mas Carandell amb imatges del CIMIR.

tracking