Diari Més

La Taula del Baixador s'activa perquè l'obra entri als Pressupostos del 2018

L’ens traslladarà a Madrid la necessitat de la infraestructura mentre la Generalitat redacta el projecte

Membres de la Taula del Baixador, citats al Centre Cívic Ponent.

La Taula del Baixador s'activa perquè l'obra entri als Pressupostos del 2018Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Institucions, entitats i col·lectius agrupats a la Taula del Baixador van recuperar ahir l’activitat de l’ens, nascut dos anys enrere per impulsar la materialització del baixador de Bellissens i que tornarà a reunir-se trimestralment després d’un impàs «per la manca de Govern estatal i d’interlocutors», sota el repte de vetllar perquè els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 contemplin una assignació per a fer realitat l’equipament. Territori va adjudicar, a finals del passat mes de desembre, l’estudi informatiu i el projecte constructiu del baixador, que la Generalitat denomina com a «nova estació de tren Reus-Bellissens». La voluntat de la Taula és, en paral·lel a l’elaboració de la documentació –que el Govern català es compromet a enllestir el primer semestre del 2017–, traslladar la necessitat de la infraestructura a Adif i al Ministeri de Foment, a qui correspon donar llum verd o no la creació del baixador, per «accelerar el procés».

En una nova cita ahir al Centre Cívic Ponent, en el transcurs de la qual el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, va donar a conèixer a tots els integrant de l’ens l’avantprojecte sobre el qual es treballa ara, la Taula del Baixador va encetar la planificació de l’«estratègia reivindicativa» per «aconseguir que el tema no deixi de ser una prioritat», en paraules del president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), creadora de la Taula, Valentín Rodríguez. Després d’haver obert diàleg amb el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i del conseller Josep Rull, «hem anat cremant etapes i la idea és «obrir la informació als usuaris i preparar accions de conscienciació i lúdiques». Entre aquestes, es contempla portar a terme una recollida de signatures entre els qui habitualment empren el tren.

«Només falta la inversió»

La valoració de l’avantprojecte de l’equipament «és bona, perquè va en la línia del que nosaltres ja sabíem i està molt bé. L’únic que cal és la inversió», afegeix Rodríguez, que apunta que «la idea és que, un cop hi hagi Govern a Madrid, demanem una reunió amb Adif per intentar que el tema del baixador entri als pressupostos del 2018. Ens agradaria que fos als del 2017, però potser no hi serem a temps tot i que el projecte es trobi en una fase més avançada». La Taula del Baixador la integren en aquest moment representants de la URV, la Cambra de Reus, el Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan, Grups Municipals, el Bravium Teatre, el Centre de Lectura, diverses plataformes de transport i la FAVR, entre altres.

tracking