Diari Més

Treball

El sector serveis és l'únic que genera més ocupació que ara fa set anys

La bona dinàmica fa que la ciutat resisteixi millor que la demarcació la pèrdua de llocs de treball entre 2008 i 2015

Clients en un establiment tèxtil, un dels sectors que ha general més ocupació.

El sector serveis és l'únic que genera més ocupació que ara fa set anysOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector serveis segueix tenint una incidència rellevant com a motor de l’ocupació que es genera a la capital del Baix Camp. I és que en el període 2008-2015, aquest ha estat l’únic que ha crescut en comparació a la resta. Concretament, un 1,5%. Són dades que es recullen en un informe elaborat per la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) a les que ha tingut accés el Diari Més. Segons l’estudi, en un context marcat per la crisi econòmica, activitats com el comerç, restauració o el turisme han estat l’excepció a la davallada generalitzada de l’ocupació que s’ha produït a la capital del Baix Camp. Així, es constata que, al 2008, hi havia 29.702 persones d’aquest sector afiliades al règim general i al règim especial de treballadors autònoms, mentre que al 2015 aquesta xifra era de 30.134. En total, doncs, l’any passat hi havia 432 persones més ocupades que fa vuit anys.

El pes de l’activitat que representa aquest sector respecte els altres es constata amb el 81,2%. En altres paraules, l’any 2015, de cada 10 ocupats de Reus, 8 pertanyien als serveis. Mentre que al 2008 això suposava un 73,1%, és a dir, 7 de cada 10. La importància del sector en l’economia reusenca és major que mitjana provincial, que l’any passat va ser del 73,1%. A més, en el conjunt de la demarcació, el sector terciari ha experimentat un retrocés del 0,9%. D’altra banda, l’informe de Pimec conclou també que Reus representa actualment el 14,2% de la ocupació total de la demarcació de Tarragona.

Resta de sectors

Segons expliquen des de Pimec, «Reus es caracteritza per una estructura més enfocada als serveis que en el conjunt de la demarcació, que es compensa amb un relatiu menor pes del sector primari, la indústria i la construcció». Els llocs de treball que han generat espais com els nous centres comercials, restauració o hoteleria en els darrers anys, han contribuït a la ocupació. A més, també cal ressaltar el pol d’atracció de noves empreses i activitat entorn complex del Tecnoparc. Les dades del sector serveis, doncs, són les úniques que marquen una tendència positiva en un context on la resta de sectors ha vist reduïda la seva activitat. El retrocés més significatiu l’ha experimentat el sector de la construcció, amb una pèrdia de més de la meitat dels llocs de treball creats (-53,9%), passant dels 5.119 als 2.361 que es van compatibilitzar l’any passat. Els segueix, a més distància, la indústria, amb un retrocés del 21,2%, i que comptava el darrer any amb 4.230 ocupats, un dels sector «més afectats per la crisi econòmica», segons assenyalen des de la organització. Pel què respecta a l’agricultura, la variació és del -14,2%, amb 393 persones en el darrer any afiliades en aquest sector.

Descens generalitzat

Malgrat la resistència del sector, en termes globals -agricultura, indústria, construcció i serveis- la ocupació a la capital del Baix Camp ha caigut un 8,7% entre 2008 i 2015. L’any passat hi havia 3.536 persones menys afiliades al règim general i d’autònoms que set anys enrere. Pel què fa a la demarcació, la caiguda global ha estat del 9,9%. Aquestes dades formen part de l’estudi «Economia i Pime a les comarques de Tarragona», elaborat per l’observatori de l’entitat de la petita i mitjana empresa i que es presentarà el proper dijous a Tarragona.

tracking