Diari Més

Via Pública

Reus instal·la anualment més de 300 plaques per identificar carrers

El cost unitari de cada un d’aquests elements pot oscil·lar entre els 30 i els 116 euros, en funció del suport i mida

Reus instal·la anualment més de 300 plaques per identificar carrers

Reus instal·la anualment més de 300 plaques per identificar carrersOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La senyalització que dóna nom als carrers de la ciutat es tradueix en la instal·lació d’una mitjana de 300 elements anuals a la via pública. Això engloba les plaques horitzontals situades a les entrades i sortides dels diferents vials de la ciutat. A més, també engloba les plaques d’alumini de les diverses banderoles, que poden ser d’una sola o bé a dues cares. Concretament, s’instal·la anualment unes 166 plaques de tipus «a», és a dir, les que van col·locades a la paret. Per la seva banda, de tipus «b», és a dir, les banderoles a una sola cara, se’n col·loquen una mitjana de 112. Mentre que les que van a dues cares són el tipus de senyalització de nom de carrer que menys s’instal·la, quantificada amb una mitjana de 39 anuals.

La senyalització dels carrers, places o avingudes, precisament, ha sortit a licitació amb un pressupost de 33.999,57 euros amb una durada del contracte de dos anys. En comparació amb el període anterior, es tracta d’una reducció en aquest àmbit, ja que en el pla d’inversions municipal de 2015 assenyala en aquest capítol una inversió de 50.000 euros. Tal com es detalla en el prec de prescripcions tècniques, les plaques han d’estar tractades de manera que suportin i resisteixin agressions com poden ser cops, graffitis, així com agressions químiques com dissolvents i hidrocarburs o agents mediambientals, com canvis tècnics o humitat, entre d’altres. Els cartells contenen el nom de la via corresponent i l’escut de la ciutat, seguint l’estil del Programa d’Identitat Visual del consistori.

Quant costa un cartell?

Segons es detalla en la licitació, els imports màxims unitaris per la col·locació de la cartelleria oscil·len en funció de si es de tipus a), b) o c) i de les dimensions d’aquestes. Per exemple, el rang de preus de les plaques fixades a la paret oscil·len entre els 30 i els 55 euros, amb cinc tipologies diferents de mides.

Pel què fa a les banderoles amb una sola cara, el cost unitari oscil·la entre 49 i 100 euros, també amb cinc tipus diferents de mides. Finalment, pel què fa a les banderoles a dues cares, el mínim s’incrementa fins arribar als 60 euros, mentre que la mida més gran té un cost de 116,50 euros. Finalment, cal ressenyar la col·locació anual de 319 suports, amb una contraplaca d’alumini fixada a la paret, o bé els suports rodons de les banderoles.

En la darrera dècada les diferents vies de la ciutat han vist com es substituïa progressivament els cartells que donen nom a les places, carrers, camins o avingudes, així com la instal·lació de les banderoles en zones com els parcs o les places de la capital del Baix Camp, fins llavors un tipus de retolació no tan predominant en l’eix viari reusenc. La senyalització reforça el que esmentaven les conclusions de l’informe de Sostenibilitat del Pla de Mobilitat Urbana encarregat pel consistori al 2014, on s’assenyalava que en aquell moment hi havia «carrers sense les plaques identificatives amb el nom de l’eix viari».

tracking