Diari Més

Tradició

Els músics al Seguici es contractaran en concurs públic per 200.000 euros

L’IMAC planteja 120 euros més IVA per cada component i actuació a Corpus, Sant Pere i Misericòrdia

Entre els instruments que s'utilitzen hi ha gralles, flabiols o sacs de gemecs.

Els músics al Seguici es contractaran en concurs públic i per 200.000 eurosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament ha tret a licitació la contractació, per primer cop en la seva història a través del sistema de concurs públic, dels serveis d’acompanyaments musicals als diferents elements i balls del Seguici Festiu. L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) destina 201.600 euros més IVA del seu pressupost a cobrir les despeses en aquest àmbit per a les festes de Corpus, Sant Pere i Misericòrdia del 2017 i el 2018, amb 96.000 euros l’any i 9.600 més, reservats per modificacions previstes, com a «despesa màxima», la qual no és d’exhauriment obligatori.

Tal com detalla el plec de clàusules administratives que regeix el procediment, el preu per músic i actuació plantejat és de 120 euros més IVA. La documentació concreta els instruments que s’empraran en cada actuació –des de la percussió fins a gralles, sacs de gemecs i flabiols que hauran de fer sonar «músics d’instruments tradicionals– i contempla la participació a les «passades de lluïment» però també als assaigs en les múltiples melodies que posen ritme al Seguici. Comptabilitza, en resum, el nombre d’actuacions per músic, si es tracta d’interpretacions estàtiques o bé en moviment i en quin dia concret han de produir-se.

El contractista està obligat, per tant, a oferir la interpretació de les diferents melodies, però també a fer-ho «amb prou qualitat d’acord amb el nivell d’exigència que demana la Festa Patrimonial d’Interès Nacional com és la de la ciutat de Reus». L’empresa es farà càrrec de la indumentària dels músics i haurà de proporcionar-los instruments i partitures. Quan comencin les actuacions, l’adjudicatària haurà de facilitar la relació dels intèrprets –noms, cognoms, instrument i element del Seguici al qual acompanyarà– que han intervingut en cada peça i haurà de garantir «la cura en l’exercici de les seves tasques» per part dels treballadors que posin la música al Seguici Festiu de la ciutat.

No seran reemplaçats

Fonts municipals mantenen que l’obertura del concurs públic pels acompanyaments musicals ve motivada per la xifra econòmica a què ascendia la contractació dels intèrprets, la qual, segons les mateixes fonts, ja es venia realitzant per part de l’Ajuntament «en la seva majoria». El fet d’haver assumit darrerament la música de nous elements hauria portat a superar el llindar pel qual és necessari posar en marxa un procediment d’aquestes característiques. Segons les mateixes fonts, però, aquesta licitació no comportarà que les entitats o persones que havien estat realitzant aquesta tasca fins al moment siguin reemplaçats, ja que «el plec així ho contempla», sinó que esdevé un sistema de simplificació i regulació dels pagaments, i de coordinació de tots els qui participen en els acompanyaments al Seguici.

Entre els criteris d’adjudicació apareixen, com a quantificables de forma automàtica, el «menor preu per músic i actuació ofert», i entre els quantificables mitjançant judicis de valor, la «disponibilitat de recursos suficients per cobrir baixes inesperades», l’«aportació de partitures de melodies populars» o la «concessió gratuïta d’actuacions musicals».

Prop de 115 tonades

En total, el concurs públic abraça l’acompanyament de 21 elements i balls del Seguici Festiu de Reus i 14 més que formen part del Seguici Festiu Petit. Pel que fa a les tonades, el Seguici n’acumula fins a 74 –els Gegants, amb sis, i el Ball de Bastons de l’Orfeó Reusenc, amb set, són els que més en sumen– i el Seguici petit, 41, amb el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia i el Ball de Bastonets de l’Orfeó Reusenc com els que tenen un repertori més ampli.

tracking