Diari Més

Versos satírics i romanços com a preludi del cap de setmana festiu

La crítica sobre temes d’actualitat, l’espectacle del Bravium i les visites al Campanar acaparen la jornada d'aquest dijous

La Cercavila del Canó.

Versos satírics i romanços com a preludi del cap de setmana festiuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els actes centrals de la festa major de Misericòrdia tindran com a plat fort el Seguici festiu que s’enceta aquest divendres i que viurà el seu punt àlgid el diumenge amb la celebració del dia de Misericòrdia. Per anar fent boca, ahir va tenir lloc la cercavila del Canó de les Festes, i en la qual els versos van omplir els carrers del nucli antic. Pólvora, música i sàtira van ser les protagonistes d’un acte amb un únic objectiu: el de convidar a la festa. Amb sortida des de la Casa Rull, durant tot el recorregut es van anar llegint les «canonades», versos crítics i satítics sobre temes d’actualitat i que com a particularitat rimen entre ells, sobretot a la segona i a la quarta frase.

Versos que van donar pas als romanços que es van «passejar» durant la tarda amb un carro.Una passejada teatral a càrrec del Bravium Teatre pels carrers del centre basada en la rica producció reusenca de literatura de fil i canya del segle XIX. El recorregut es va iniciar des de la pròpia seu de l’entitat, amb actuacions a la placeta del carrer del Vidre, entre altres espais.

Un altre de les cites que s’han convertit en quasi imprescindibles són les visites nocturnes que els Campaners fan amb l’objectiu de divulgar la seva tasca. Nombrosos encuriosits van enfilar-se ahir fins al més alt del campanar per gaudir d’unes vistes privilegiades de la ciutat, com si es tractés d’un dels miradors habituals. La tercera edició d’aquesta sortida no va decebre ni a grans ni a petits i de ben segur que té assegurada la seva continuïtat en properes edicions, donada la seva resposta. Quan repiquin les campanes aquest cap de setmana serà el signe que comencen els plats forts de les festes. El dissabte tindrà lloc un dels «imprescindibles», la Diada Castellera. Els Xiquets de Reus s’han marcat com a gran objectiu la tripleta màgica. Ahir, de fet, van dur a terme un assaig especial a la plaça del Mercadal. Descarregar el 3 i el 4de9 folrat i el 5de8 s’ha convertit en la gran fita dels de casa. La diada de Misericòrdia tindrà lloc a les 18.30 hores i comptarà amb la participació dels Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Sabadell. Com és habitual, la plaça del Mercadal tornarà a ser més que una festa per recolzar la colla amfitriona.

Cercavila del Canó

Quan siguin les 7 de la tarda de dissabte, caldrà estar atents al Campanar, des d’on tindrà lloc el Toc de festa per anunciar la vigília. Aquest anirà a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Alhora, des de diferents punts de la ciutat, serà el moment en què comenci el Seguici festiu reusenc i altres elements. Un dels actes més esperats i que atrau petits i no tan petits tot gaudint de les figures, els balls i les danses pels carrers de la ciutat. Tot plegat abans que comenci un altre dels moments que s’han consolidat en la festa major reusenca, la Cercavila del Masclet. El Volem Masclet! dóna pas a un recorregut musical on els participants poden degustar la popular beguda reusenca que combina a parts iguals el Vermut Negre de Reus i el Plim. La cercavila s’iniciarà a les 20.30 hores a la plaça del Mercadal i passarà pel carrer Major, Hospital, Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, Rosich, Vilar, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Llovera i plaça de la Llibertat. La vigília del gran dia es completarà amb els actes nocturns. A les 22.30 hores, tindrà lloc el Rosari de Torxes. Encapçalat per la creu i els cirials, hi haurà l’estendard del Grup Cultural de Misericòrdies seguit del poble amb torxes. Com és habitual, el recorregut s’iniciarà a la plaça de la Pastoreta i finalitzarà a l’interior del Santuari de Misericòrdia. Per la seva banda, a partir de les 23 hores serà el torn de la 23ena edició del Reggus, el festival del reggae, ska i altres herbes. Tot un referent de l’escena d’aquest gènere musical en l’àmbit nacional. Després d’uns quants canvis, el festival torna a La Palma i en format de revetlla, per quedar-s’hi. Una altra revetlla jove serà la que proposarà a la mateixa hora, però a la plaça d’Anton Borrell, l’Orquestra AlliOli. Un grup de la nostra comarca que combina el millor de la música actual amb els èxits de tota la vida. A partir de les 23.30 hores, serà el torn de la revetlla de l’Orquestra Melodia, a la plaça de la Llibertat, una de les agrupacions més antigues de les comarques.

Matinades de Misericòrdia

El diumenge 25, dia de la Mare de Déu de Misericòrdia, començarà amb les tradicionals matinades de les 8 del matí amb la participació del grup de tabalers del Ball de Diables, de la Víbria i La Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia. Aquest serà el preludi de la baixada del Seguici Festiu de la Ciutat des de la plaça de la Pastoreta. Serà l’ocasió per retrobar-se amb la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó o els Nanos, entre molts altres elements i balls. Els Nanos també oferiran diverses ballades en companyia dels Gegants de 17 a 19 hores davant del Santuari. No ens podem oblidar de la tradicional baixada del Ball de Diables de Reus al Santuari i la posterior ballada. A continuació, serà el torn de l’Àliga. L’Orfeó reusenc prendrà el relleu amb la cantada general de goigs. Tot plegat ho arrodonirà l’encesa de la Víbria i el Drac seguida de la carretillada de Misericòrdia a càrrec del Ball de Diables i la mostra piromusical. En definitiva, tot un menú per gaudir d’allò més de la festa major petita reusenca.

La visita nocturna al Campanar.

Versos satírics i romanços com a preludi del cap de setmana festiuOlívia Molet

tracking