Diari Més

Societat

Reus lliura els Guardons de la Ciutat

Josep Gil i Ribas va rebre el reconeixement de Fill Il·lustre

Foto de familia de les persones que han merescut els Guardons de la CIutat

Reus lliura els Guardons de la CiutatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vuit entitats i personalitats locals vinculades als àmbits associatiu, de l’ensenyament o de la música van rebre ahir homenatge públic en el marc del lliurament dels Guardons de la Ciutat, que subratllen la tasca d’aquells que han fet créixer el municipi a través de les seves aportacions desinteressades. En aquesta «ocasió especial per posar de relleu la força de la ciutat, dels espais nascuts del compromís cívic de fer aportacions a la col·lectivitat amb què s’expliquen les implicacions reusenques a la universalitat», en paraules de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, l’acte al Saló de Plens del Palau Municipal va servir també per nomenar Josep Gil i Ribas, filòsof, teòleg i mossèn, Fill Il·lustre de Reus.

Ribas (Reus, 1928), que, en recollir la distinció, feia un repàs d’aquells records d’infància estretament lligats a la capital del Baix Camp, com ara quan «posant l’oïda a la via sentíem quan venien els trens», apuntava que «d’aleshores ençà, he après a posar la meva oïda al ventre de la terra per captar el gemec del món i descobrir que la renaixença de totes les coses va arribant». El Fill Il·lustre explicava com «a Alforja, on vaig fer la comunió, vaig sentir la meva vocació de capellà i reconeixia que «vaig ser un infant encuriosit però sobretot molt pencaire al qual Reus ha volgut ara fer Fill Il·lustre».

A Ribas l’havia precedit la intervenció del doctor en teologia i investigador Josep Ignasi Saranyana, que descrivia un perfil del pensador abans que l’Ajuntament de Reus escenifiqués un nomenament que subratlla «la trajectòria excepcional de Ribas com a teòleg i pensador de projecció internacional obert sempre a nous espais de reflexió, el seu compromís pastoral i la seva tasca des de la parròquia de Sant Joan, impulsant iniciatives compromeses amb el bé comú».

Han rebut reconeixements les següents institucions i entitats:

Fill Il·lustre de la Ciutat

Josep Gil i Ribas: En reconeixement a la seva trajectòria excepcional com a teòleg i pensador de projecció internacional obert sempre a nous espais de reflexió, al seu compromís pastoral i a la seva tasca des de la parròquia de Sant Joan, impulsant iniciatives compromeses amb el bé comú.

Mencions Honorífiques municipals

Josep Casanovas i Marca: En reconeixement a la seva destacada trajectòria com a músic, compositor, professor i musicòleg, com a director durant molts anys de la Banda Municipal de la ciutat de Reus, i per la tasca cultural i educativa duta a terme en favor de la promoció i la divulgació de la música.

Centre d’Atenció Especialitzada Marinada: En reconeixement a la seva tasca en l’àmbit de la salut mental, oferint atenció a les persones amb disminució psíquica, fent del centre un espai de creixement personal i col·lectiu amb el compromís compartit de les famílies i els professionals, i de manera especial en escaure’s el 25è aniversari de la seva creació.

Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL): En reconeixement a la seva tasca de promoció de la llengua catalana, afavorint-ne el coneixement i l’ús, oferint eines i recursos en l’àmbit de l’assessorament lingüístic, la formació i la posada en marxa d’iniciatives de dinamització, i de manera especial en escaure’s el 25è aniversari de la seva creació.

Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR): En reconeixement a la seva tasca associativa, coordinant i donant suport a les associacions de veïns de la ciutat, contribuint així a la convivència i al benestar col·lectiu, i de manera especial en celebrar enguany el 25è aniversari de la seva creació.

Esplai Fem-nos Amics: En reconeixement a la seva trajectòria en el món associatiu i educatiu com a esplai tradicional, sempre al servei dels més joves, enfortint els valors de la integració, la solidaritat i la responsabilitat, i de manera especial en celebrar enguany els 25 anys de la seva fundació.

Esbart Santa Llúcia: En reconeixement a la seva tasca en el món cultural i associatiu, treballant per donar a conèixer la cultura catalana tradicional, participant com a grup festiu en les festes majors de Sant Pere i de la Mare de Déu de Misericòrdia, i de manera especial en celebrar els 25 anys de la seva creació.

Escola Mowgli: En reconeixement a la seva tasca educativa, contribuint a la formació de diverses generacions de reusencs i reusenques amb una proposta de renovació pedagògica basada en la coresponsabilitat amb les famílies i en valors com la llibertat, la convivència i la defensa de la nostra identitat col·lectiva.

Fundació Camerata XXI: En reconeixement a la seva tasca de foment i promoció de la formació integral dels estudiants de música, així com la formació permanent dels músics professionals, per la seva tasca de difusió cultural, i de manera especial en celebrar el 25è aniversari de la seva creació.

tracking