Diari Més

Agricultura

Els preus de la Llotja estaran fixats a través d'un Decret de la Generalitat

Els pagesos havien denunciat que l’ens fixés un import baix de l’avellana en comparació amb la turca

Els preus de la Llotja estaran fixats a través d'un Decret de la Generalitat

Els preus de la Llotja estaran fixats a través d'un Decret de la GeneralitatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d’Agricultura endurirà el control dels preus que cotitzen a la Llotja de Reus. El sector de la fruita seca s’inclourà, igual que el de la fruita dolça i el conill, en el Decret que aprovarà el Govern sobre produccions considerades d’interès estadístic, la qual cosa permetrà conèixer l’evolució dels preus de tots els agents que intervenen en el preu de l’avellana, «des del productor, el transportista, fins el punt de venda». Amb la nova norma, que entrarà en vigor el gener de 2017, els operadors estaran obligats a facilitar els preus i els volums de l’avellana i d’altres productes agraris, de manera que la Generalitat «podrà comprovar els imports que es donin siguin reals», explica Joan Gòdia, subdirector general d’Indústries i de Qualitat Agroalimentàries de la Generalitat. Tenint en compte aquestes informacions «es minimitzarà el risc que cap d’aquests agents implicats es pugui aprofitar de la situació», segons afegien fonts del Departament d’Agricultura en declaracions al Diari Més.

La decisió es va donar a conèixer en la darrera Taula Sectorial que va tenir lloc el passat dijous a Tarragona i que va aplegar els representants del sector. Es tractava principalment de donar una resposta a les demandes dels pagesos. Entre els quals, Unió de Pagesos, els quals havien denunciat una diferència de preu «injustificada» entre l’avellana de les llotges de Reus i les d’Itàlia i Turquia, que en el cas d’aquest últim país «pot arribar a suposar fins a un 58% el valor del de la Llotja reusenca». Tot i mostrar-se satisfets amb l’anunci fet des d’Agricultura, el sindicat va reiterar al Departament durant la reunió que l’Observatori Agroalimentari de Preus «comencés a elaborar ja els imports representatius de l’avellana» i no esperés a l’entrada en vigor del Decret, ja que «en els pròxims quatre mesos es comercialitza el gruix d’aquests fruits secs i se’n determinen els ingressos del productor», segons explica Rafel Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos. Español comenta que els representants del Govern «ens van dir que l’aplicació d’aquest sistema de preus era complexa perquè entrés en funcionament d’una forma immediata». En aquest sentit, el subdirector General d’Indústria explicava que «normativament és impossible poder avançar aquesta data».

Reglament intern de la Llotja

Després de les crítiques d’UP sobre la fixació de preus a la Llotja, aquesta es defensava en un comunicat afirmant que el sistema d’elaboració dels preus orientatius dels fruits secs «està subjecte a un reglament debatut, perfeccionat i implantat a partir dels treballs de la taula dels preus dels fruits secs». En aquest sentit, el passat gener de 2015 l’ens anunciava un nou sistema de fixació de preus «pactat amb tots els agents implicats». El nou mètode de càlcul, segons explicaven, era «una evolució sobre la mateixa base d’elaboració dels preus de la Llotja que respon als criteris d’independència, i equilibri entre les parts implicades i transparència del mercat». Tot i aquesta normativa, des del Govern afirmen que «estem treballant per reforçar el reglament intern de la Llotja reusenca perquè sigui «més transparent i participativa». En aquest sentit, «veiem que de vegades falten agents de la cadena en les reunions que es fan en aquest espai i costa més de trobar aquest preu real», explica Gòdia. Quant a les diferències de preus entre el preu de les avellanes de Reus i de les altres ciutats, el subdirector diu que «de vegades costa comparar el mateix producte; hi ha llotges que de vegades no donen l’import del mateix producte», admetent que «possiblement el preu de l’avellana de Reus és baix».

tracking