Diari Més

Misericòrdia

Multitudinària Baixada en el moment «més dolç» dels Diables de Reus

Uns 170 diables participaran en aquest acte emblemàtic de Misericòrdia i, en acabar les festes, hauran cremat 11.400 carretilles

Multitudinària Baixada al moment «més dolç» dels Diables de Reus

Multitudinària Baixada al moment «més dolç» dels Diables de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Baixada de Misericòrdia s’espera enguany un pèl més espectacular encara. El Ball de Diables de Reus confirmava la setmana passada la presència de prop de 170 integrants a un acte que deixa bona mostra del moment «dolç» que travessa l’entitat. En detall, i un cop tancades les llistes, hi haurà 60 diables infantils tirany i 78 diables adults, 16 dels quals són particulars, i se sumaran més de 30 tabals entre petits i adults. Tot plegat, arran d’un«increment en participants» que es fa especialment visible aquest 2016 i que farà la cita d’aquesta Festa Major petita especial per al col·lectiu. La voluntat és que a la Baixada, que tindrà lloc el proper 25 de setembre a dos quarts de vuit del vespre, cremin unes 6.000 carretilles, a més de les 400 que ho faran a la Carretillada pròpiament dita i les 5.000 que ja van passar a la història en l’A Reus, Correfoc! d’aquest dissabte anterior.

A la mateixa reunió en què s’acabaven de perfilar els últims detalls de cara a aquesta Misericòrdia 2016, el Ball de Diables de Reus va acordar encarregar els avisos d’honor de la Carretillada a l’Escola Eduard Toda –coincidint amb la celebració de l’Any Toda–, l’Aplec Baix Camp –en reconeixement a les 50 edicions– i el Carrasclet –que enguany viurà el seu 30è aniversari–.

Succeint a la tradicional Baixada de Misericòrdia, i tal com sempre, l’Àliga de Reus oferirà a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu ball solemne curt amb l’acompanyament musical de la Cobla Reus Jove. Seguidament, hi haurà la cantada general dels goigs de la Mare de Déu de Misericòdria, a càrrec de l’Orfeó Reusenc i els fidels assistents i amb l’acompanyament, de la mateixa manera, de la Cobla Reus Jove. Serà llavors quan tingui lloc l’encesa de la Víbria i el Drac, les bèsties de foc, l’avantsala de la Carretillada de Misericòrdia. Enguany, tal com apunta Roger de la Cruz, cap de colla, «tindrà menys foc aeri i amagarà sorpreses que la faran diferent a la que s’ha pogut veure en anys anteriors». En total, i un cop hagin conclòs tots els actes previstos, el Ball de Diables de Reus haurà cremat al llarg d’aquesta Festa Major petita prop d’11.400 carretilles.

La lluita entre el bé i el mal

Abans, però, divendres 23, reusencs i reusenques hauran pogut gaudir d’una nova representació de l’aclamat Ball de Sant Miquel. Representació de l’eterna lluita entre el bé i el mal, aquest ball parlat figura l’enfrontament entre les forces infernals, encapçalades per Llucifer i la Diablessa, i els àngels, que estan comandats per Sant Miquel. Per la seva temàtica, correspon a l’antic ball de diables que, a Reus, va desaparèixer a la dècada del 1830. Des de llavors, els diables reusencs, com els d’altres poblacions del Camp i el Priorat, evolucionen per carrers i places sota el foc de les seves carretilles, sense recitar parlaments en cap moment i sense personatges diferenciats en el ball. El Ball de Sant Miquel s’ha representat en els darrers anys a diferents punts del nucli del municipi. Aquest 2016, la cita és a la plaça del Castell, a partir de dos quarts d’onze de la nit.

tracking