Diari Més

Cooperació

Qui sembra educació en recull un guardó

L’IES d’Horticultura de Reus s’enduu el VIII Premi Nacional Vicente Ferrer pel foment del desenvolupament

Dues de les participants del projecte durant la seva estada al Senegal.

Qui sembra educació en recull un guardóCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte pedagògic d’Educació al Desenvolupament i la Cooperació Internacional de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus s’ha alçat amb un dels quinze guardons de la VIII Edició del Premio Nacional de Educación para el Desarrollo «Vicente Ferrer», convocat per l’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID), adscrita al Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación, conjuntament amb el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Aquest reconeixement té com objectiu premiar experiències educatives, projectes o propostes pedagògiques destinades a sensibilitzar, conscienciar, desenvolupar l’esperit crític i fomentar la participació activa de l’alumnat en la consecució d’una ciutadania global, solidària, compromesa amb l’eliminació de la pobresa i les seves causes, així com promoure el desenvolupament humà sostenible.

Aquest projecte es va implantar el darrer any al centre, segons explica Francesc Piñol, docent de l’IES, «fruït de la inquietud de diversos professors». Així, «es pretenia introduir de manera integrada dins dels cicles formatius l’educació al desenvolupament emmirallant-nos en temes europeus perquè els alumnes en prenguessin consciència». En aquest sentit, una de les parts d’aquest treball era l’emissió de dues beques en col·laboració amb l’organització no governamental Fallou ONGD -que està treballant a la regió de Tanbacounda, al Senegal- on dues alumnes de l’IES es van desplaçar durant el passat juliol al país africà perquè apliquessin els coneixements adquirits durant tot el curs en relació amb aspectes com la implantació dels cultius i el seu reg. Tanmateix, per acostar-se més a prop a aquest desenvolupament, el projecte també va comptar amb un seguit d’activitats complementàries com xerrades, exposicions al centre, en col·laboració amb entitats com Càritas o el Centre d’Ajuda al Pres i Necessitat.

El premi, que no inclou cap mena de dotació econòmica, comporta un reconeixement per la tasca realitzada al centre educatiu en aquest àmbit, així com la possibilitat de participar al Seminari d’Intercanvi i Formació en Bones Pràctiques en Educació per al Desenvolupament que tindrà lloc a Dakar i Saint Louis (Senegal) durant el proper mes d’octubre. Aquest seminari tindrà una durada de 40 hores, que estan reconegudes com a crèdits de formació pel Ministeri d’Educació. Així, dos professors de l’IES d’Horticultura es desplaçaran fins al país africà per tal de «millorar la formació en aquest aspecte i implantar en el futur d’una forma més eficient i integradora aquest projecte al nostre centre educatiu», explica Piñol. Durant l’estada, s’intercanviaran experiències i es durà una terme una visita en zones de cooperació que Espanya fa en aquest país.

En aquesta ocasió, Reus ha estat l’únic centre de Catalunya que estat guardonat. Altres centres que han estat premiats són d’Andalusia, Comunitat de Madrid, la Comunitat Foral de Navarra, Castella la Manxa, Castella-Lleó, Principat d’Astúries i Galícia. Els guardons estan dirigits a centres docents sostinguts amb fons públics -públics i concertats- als nivells d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, de persones adultes, batxillerat i formació professional. Ara, el ben merescut guardó s’entregarà en forma d’un diploma acreditatiu, en un acte que tindrà lloc en les properes setmanes a la seu de l’AECID.

El projecte, més enllà del seu reconeixement, continuarà aquest curs que tot just acabem d’encetar. «Mantindrem algunes de les activitats i n’afegirem algunes de noves. És un treball que engloba tota la comunitat educativa». Cada grup d’alumnes pot participar en una determinada actuació. «Per exemple, el grup d’alumnes de Producció Agroecològica participen en l’agermanament amb l’associació de dones en la zona d’actuació de l’ONG». Es tracta, segons explica el docent, de «la transmissió de valors tècnics i aportar la formació en determinats cultius en la zona del país africà». Si més no, una de les majors experiències del projecte és recollir-ne els seus fruits i viure-ho en primera persona, com les alumnes desplaçades a la zona.

tracking