Diari Més

Ensenyament

Reus posposa la formació reglada en circ i l'enllaç amb l'Institut del Teatre

Ensenyament no ha rebut «cap sol·licitud d’implantació» dels nous Graus Superiors al curs 2016-17

Reus posposa la formació reglada en circ i l'enllaç amb l'Institut del Teatre

Reus posposa la formació reglada en circ i l'enllaç amb l'Institut del TeatreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap dels cicles formatius relacionats amb els àmbits del circ i del teatre que la Generalitat va homologar l’estiu del 2015 s’impartiran a Reus aquest nou curs. L’Ajuntament havia anunciat la voluntat de captar els títols dos anys enrere, mentre el govern català enllestia els tràmits per impulsar-los –un grau mitjà d’Animació en Circ i un grau superior de Tècniques d’Actuació Teatral– i en el marc d’un projecte més ampli que incloïa l’obertura a la ciutat d’una «seu territorial» de l’Institut del Teatre que seria «la primera fora de Barcelona». Però, el curs passat el consistori decidia no demanar els cicles en considerar el pas, tal com detallaven llavors fonts municipals, «molt precipitat» i comunicava la intenció d’optar-hi de manera ferma «més endavant». Els Serveis Territorials d’Ensenyament confirmen ara no haver rebut «cap sol·licitud per a la implantació» d’aquests nous títols al municipi «de manera formal» de cara al curs 2016-2017. La idea amb què treballava el consistori, tal com va fer públic en aquell moment, passava per iniciar la col·laboració amb l’Institut del Teatre el 2015-2016 i «oferir així estudis de Formació Professional en els camps del teatre i el circ, donant servei al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre».

En detall, el projecte es traduïa en que l’Institut del Teatre aportés el seu suport en el model organitzatiu i acadèmic per tirar endavant a Reus aquesta proposta formativa de circ i teatre, la qual inicialment s’ubicaria al Centre de les Arts Gestuals i del Circ, el Giny, i passaria a ocupar un espai a l’antic Vapor Vell en una segona fase. Hi havia previst obrir matriculació per a una trentena d’estudiants en primer terme, que podrien arribar a ser fins a 90 en escenaris posteriors. L’acord, «reforça la capitalitat cultural de la ciutat de Reus, que ha esdevingut un referent en aquest àmbit amb la seva important oferta teatral estable, els festivals Trapezi i Cos i darrerament amb l’activitat del Giny-Centre de les Arts Gestuals i del Circ», apuntava al moment d’anunciar la iniciativa l’alcalde Carles Pellicer.

Un ‘hub’ de formació al país

Des de l’Institut del Teatre, la directora Magda Puyo concreta que «tot just abans del passat Nadal, vam mantenir algunes converses amb la regidoria de cultura de Reus i vam parlar de la possibilitat que, en el cas que l’Ajuntament posés en marxa una escola, l’Institut hi donaria suport. En aquest sentit, estem oberts perquè nosaltres volem ser un hub de formació al país», i matisa que «en tot cas, no es tractaria d’una seu territorial a la ciutat perquè nosaltres depenem de la Diputació de Barcelona i no l’hem tractat mai, una possibilitat així». De qualsevol manera, «per la nostra part, ens trobem a l’espera» i «no hem fixat encara res per aquest curs», conclou Puyo.

El cicle d’Animació en circ es pot realitzar al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona. Els alumnes reben formació que està relacionada amb la realització d’activitats d’animació i aprenen a actuar en públic en números de circ no especialitzats o com a col·laboradors d’altres artistes de nivell superior, així com a incorporar-se al sistema de vida del circ.

Pel que fa grau en Tècniques d’actuació teatral, que s’imparteix a diversos centres, capacita els titulats per a aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i vocals per actuar en viu o en mitjans audiovisuals, per realitzar tasques de dinamització basades en l’actuació i per preparar en tècniques d’expressió i comunicació. Tots dos graus tenen una durada de 2.000 hores, van començar a oferir-se l’any 2015 i es realitzen repartits en dos cursos acadèmics.

tracking