Diari Més

Participació

Els veïns de Reus tindran veu per fer el Reglament de Participació Ciutadana

L’Ajuntament programa tallers als Centres Cívics per recollir punts de vista i generar debat abans de redactar un nou document «modern i obert»

S'han editat díptics informatius amb la data i l'hora de les sessions i dades sobre el vessant 'online'.

Els veïns de Reus tindran veu per fer el Reglament de Participació CiutadanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La redacció del nou Reglament de Participació Ciutadana s’obre als veïns empadronats al municipi en un procés col·lectiu, engegat per l’Ajuntament, i que té la finalitat de «promoure el debat» i obtenir el «compromís del conjunt de la ciutat» en el text final. Per això, al llarg del proper mes d’octubre, s’han programat un total de sis tallers als diferents Centres Cívics a través dels quals es pretén recollir punts de vista que ajudin a generar un document «modern, actual, que reculli tots els mecanismes del govern obert, de la transparència, i amb sistemes de participació consensuats, amplis, equitatius, transversals i àgils».

Aquest procés participatiu, similar al que ja es va impulsar per donar lloc a la nova Ordenança de Civisme que a principis d’agost entrava en vigor, es desplegarà en tres fases diferenciades: una de disseny, basada en la recollida d’informació de la participació ciutadana a Reus i a altres localitats; una d’informació i debat que abraçarà aquests tallers als Centres Cívics i també la participació online, i de la qual sorgirà un primer informe de resultats; i una fase de retorn, després de contrastar l’informe amb els serveis jurídics i que n’originarà un de final i també un espai en xarxa de propostes de millora.

El dimarts 11 d’octubre, a partir de les set de la tarda i al Centre Cívic Ponent, s’iniciaran els tallers de participació oberts a la ciutadania. Les sessions són gratuïtes i accessibles a totes les persones empadronades a Reus que siguin majors de 16 anys. Per assistir-hi cal, però, apuntar-se prèviament, adreçant-te a qualsevol Centre Cívic o a través de www.reus.cat. Abans, el 19 de setembre, tindrà lloc al Centre Cívic del Carme un taller de participació en el qual hi han estat convocats tècnics de diferents àmbits de l’Ajuntament.

També a través d’internet

En paral·lel a la fase de participació presencial, l’Ajuntament de Reus mantindrà obert un canal de participació online. A través del web municipal www.reus.cat, s’oferirà la possibilitat a la ciutadania de participar responent a un qüestionari sobre aspectes relacionats amb la informació i la participació de la ciutadania. Una vegada analitzats i fet l’informe dels resultats, es realitzarà una sessió de retorn per tal de presentar el document a tots els participants. Paral·lelament, s’activarà de nou l’espai telemàtic on la ciutadania podrà trobar tota la documentació generada durant el procés participatiu i on es podran fer noves propostes de millora.

Amb tota la informació generada i les aportacions de la ciutadania a la sessió de retorn s’elaborarà l’informe final. La previsió és que aquesta tingui lloc entre finals de novembre i principis de desembre. Una vegada culminat el procés de participació ciutadana, l’informe final s’elevarà a la comissió municipal creada específicament per a treballar el Reglament de Participació Ciutadana, i en la que hi són representats tots els grups municipals. És en aquesta comissió on es debatrà políticament el document abans de portar-lo a aprovació del plenari.

El pes del Registre Ciutadà

Coincidint amb l’inici del procés participatiu, s’engega una campanya per fomentar la inscripció al Registre Ciutadà. Entre les persones que s’inscriguin els dies 14, 15 i 16 de setembre se sortejaran activitats gratuïtes de la programació dels Centres Cívics.

tracking