Diari Més

Mobilitat

Retards al bus Reus -Tarragona obliguen diversos usuaris a recórrer al taxi

Alguns passatgers desisteixen en l’intent i decideixen compartir despeses per arribar a l’hora a la ciutat veïna

Una passatgera al costat de la pantalla d'informació de la línia Reus-TGN, a l'Estació d'Autobusos.

Retards al bus Reus -Tarragona obliguen diversos usuaris a recórrer al taxiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els retards que acumula la línia d’autobús entre Reus i Tarragona han provocat que diversos usuaris desisteixin en l’intent i optin per fer aquest desplaçament en taxi, tal i com han explicat diversos passatgers al Diari Més que van trobar-se en aquesta situació la setmana passada i que reconeixien que aquest mitjà de transport era l’«alternativa més ràpida si volíem arribar puntuals als seus llocs de treball a Tarragona». Així, per exemple, es podien veure imatges en què quatre passatgers que estaven esperant l’arribada del bus renunciaven, després de força estona, a seguir esperant i optaven per compartir despeses pujant en un dels taxis que es troben estacionats en la parada que hi ha just davant de la terminal d’autobusos reusenca.

El servei que presta la companyia Hispano Igualadina, pertanyent al grup Monbús, segueix sent motiu de queixes de forma sistemàtica pel què fa «als retards i en molts casos, pel fet que no respecten les freqüències de pas», tot i l’entrada en funcionament del Bus Exprés ara fa un any, que ofereria connexions directes i més freqüències en ambdós sentits. Un usuari d’aquesta línia, José Luis Romero, explica que «em vaig trobar amb què no passava l’autobús de les 9 de la nit i em vaig haver d’esperar una hora. I fa una setmana, va tardar més de mitja hora al matí». Aquest usuari també relata que alguns dels conductors «ens van dir fa uns dies que havien suprimit freqüències que estaven marcades amb un asterisc al planell d’horaris». En aquest sentit, si fem un cop d’ull als horaris de la temporada regular -en vigor des del passat 1 de setembre i fins al 30 de juny- s’especifica que els marcats amb aquest símbol «només circulen durant els dies lectius segons el calendari de la Generalitat de Catalunya».

Segons exposen fonts de Territori i Mobilitat consultades, els horaris de la temporada regular no es trobaran plenament operatius fins el dilluns dia 12, coincidint amb l’inici del curs escolar i desmenteixen que s’hagin suprimit freqüències de pas. Tanmateix, diversos usuaris constaten que els horaris «només es troben a les portes dels autobusos i són massa petits com per què siguin comprensibles». De la mateixa manera, en la parada d’autobús reusenca no hi ha fixat cap horari que indiqui quina és la freqüència de pas actual.

Pantalles apagades

En aquest sentit, els usuaris també es queixen que les pantalles que es van habilitar tant a Reus com a Tarragona per informar de les freqüències de pas tenen un mal funcionament. Per exemple, en el cas reusenc, durantaquest dimartss’hi podia llegir «Sense dades» i no apareixia cap horari. Situació que «no és excepcional», segons el testimoni aportat per diversos viatgers que constaten que fa dies que a la pantalla «només hi apareix la data, l’hora i els graus». De la mateixa manera, alguns passatgers posen de manifest que és freqüent que, durant la temporada regular, especialment el cap de setmana, la informació que apareix en aquesta pantalla no es correspon a les freqüències reals de pas, generant doncs, situacions de desinformació. Les queixes dels usuaris són un fet que no ve de nou. Les aglomeracions havien estat denunciades anys enrere i deixaven imatges d’autobusos plens a vessar i persones que es quedaven a les parades perquè, en arribar-hi, el vehicle ja estava ple. Tot i que diversos passatgers en constaten una millora, encara es poden veure casos en què es produeixen aquestes aglomeracions.

El reforçament de la línia, amb l’entrada en funcionament de l’exprés.cat, es va produir el 16 de setembre de l’any passat, amb l’objectiu que millorés les mancances del servei. Quan és a punt de complir-se un any des de la seva entrada en vigor, s’han seguit canalitzat múltiples queixes al respecte, com la que feia la Plataforma Transport Públic, la qual afirmava, coincidint amb els primers mesos de la posada en marxa de la ruta exprés, que s’establís «un temps d’espera màxim de 15 minuts en feiners» i que «extremés el control sobre l’operador del servei, que és una concessió pública que hauria d’estar subjecta a condicions adequades de puntualitat, comoditat i fiabilitat». També es posaven de relleu incompliments en les prestacions com el servei de Wifi. La línia e4 comptabilitza una mitjana de 20.110 passatgers al mes i prop de 670 viatgers al dia que transiten entre ambdues ciutats, segons dades facilitades recentment per Territori. D’aquest corredor, els busos de la xarxa Exprés.cat en copen un 29,7%, mentre que el 70,3% restant correspon als de línia convencional, l’única que enllaçava ambdós municipis fins l’any passat. De mitjana, unes 2.255 persones realitzen a diari el trajecte entre les dues ciutats en bus, 67.670 al mes.

tracking