Diari Més

Ensenyament

La justícia allarga el 25% de castellà a l'Escola Joan Rebull per al nou curs

Ensenyament confirma que les mesures cautelars estan vigents en no haver «cap moviment judicial»

Una imatge d'arxiu de l'exterior del centre escolar reusenc, a l'avinguda Onze de Setembre.

La justícia allarga el 25% de castellà a l'Escola Joan Rebull per al nou cursCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Escola Joan Rebull aplicarà, també durant el curs 2016-2017, el 25% de docència en castellà a una de les seves classes, seguint les mesures cautelars imposades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que ja van començar a fer-se efectives a mitjans del curs passat. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat confirma que aquestes mesures es troben «vigents» i que es tornaran a acatar ara en no haver tingut lloc «cap tipus de moviment judicial» que dictamini directrius definitives en un sentit o un altre. El 25% en castellà va instaurar-se després que una de les famílies del centre presentés una querella sol·licitant que les matèries s’impartissin en aquesta llengua al seu fill. Mentre no hi ha una resolució sobre el procediment judicial, el centre escolar mantindrà la situació.

La decisió judicial, que no és encara definitiva, ha significat que una quarta part de les assignatures que estudia el grup de l’Escola Joan Rebull on es troba l’alumne de la família denunciant s’ensenyin en castellà des de mesos enrere. Les matèries que es veuen afectades per aquestes mesures cautelars, de qualsevol manera, són no lingüístiques i, per tant, les classes de llengua castellana no es comptabilitzarien dins d’aquest percentatge, tal com puntualitzaven al seu moment fonts del mateix Departament. A partir del moment de la seva implantació, algunes de les matèries que s’havien impartit fins aquell moment en català van passar al castellà.

Ensenyament va prendre la determinació de cenyir-se a les mesures cautelars del TSJC donat que el requeriment contemplava que, en cas de no fer-ho, la responsabilitat final recauria sobre la direcció de l’Escola Joan Rebull, gestor de la seva implantació a la classe en qüestió. Les mateixes fonts detallaven llavors que el 25% de docència en castellà afecta exclusivament una de les classes i en cap cas el global de l’escola.

Altres centres catalans

El centre reusenc no és l’únic que va trobar-se en aquesta situació el passat curs, ja que diverses escoles a diferents punts de Catalunya van haver de canviar la llengua amb la qual imparteixen algunes de les assignatures, després que pares d’alumnes ho denunciessin al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest tribunal va emetre durant l’any 2014 fins a un total de cinc sentències que obligaven al Departament d’Ensenyament i, per extensió, també les escoles que acollien els fills de les famílies denunciants, a oferir el 25% de la docència en castellà amb l’objectiu de poder assegurar «la seva presència mínima com a llengua vehicular».

tracking