Diari Més

Augmenten un 28% les infraccions penals relacionades amb els danys

Entre gener i juny d’aquest any s’han registrat 415 casos, 89 més que en el mateix període de l’any anterior

Augmenten un 28% les infraccions penals relacionades amb els danys

Augmenten un 28% les infraccions penals relacionades amb els danysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les infraccions penals que fan referència als danys van augmentar un 28,1% respecte el 2015. Així es constata en l’informe publicat pel Ministeri de l’Interior i que fa referència a la tipologia de delictes registrats a Reus entre el gener i el juny de 2016. Aquest tipus de fet, recollit en l’article 263 del Codi Penal, es relaciona principalment amb la destrucció o deteriorament dels béns mobles i immobles. Així, en els sis primers mesos de l’any hi havia registrats 415 casos, mentre que en el mateix període de l’any anterior se n’havien comptabilitzat 324.

Un dels exemples que s’engloben en aquesta categoria és la crema de contenidors. Les dades són prou significatives, amb més d’una setantena de casos comptabilitzats en el darrer any en un assumpte que compta almenys amb tres línies d’investigació obertes. Tanmateix, els incendis de vehicles -que han tingut lloc també en diversos punts de la ciutat-són altres exemples que formarien part d’aquest grup.

L’informe, que incorpora tant dades de la Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i els cossos de policia local, revel·la també que han pujat un 8,1% els robatoris amb força en domicilis. En aquest cas, es va passar de 160 casos registrats al 2015, a 173 entre gener i juny d’enguany. Entre les dades que es mantenen invariables es destaca la sustracció de vehicles a motor, que acumula 38 delictes d’un mateix període de l’any a un altre. Aquestes xifres, que formen part del Sistema Estadístic de Criminalitat, també posen de manifest un canvi de tendència pel què fa als robatoris amb violència i intimidació.

Aquests es van reduir en un 19,6%, registrant un retrocés de 158 a 127 casos en un any. Menys significatiu, però també a la baixa, en destaquen els furts, que van passar de 708 a 616 entre els mesos de gener i juliol. Això suposa, en termes percentuals, un 13% menys, tot i que és la segona tipologia de delicte més comuna.

En aquest capítol es poden destacar alguns casos recents. Un és el que va tenir lloc a La Costarrica. L’establiment de la plaça de la Llibertat va difondre la setmana passada unes imatges de la càmera de seguretat enregistrant com un lladre s’enduia diners de la caixa. Un altre succeït en els darrers mesos va ser el del «lladre de la bicicleta». En aquest cas, els Mossos d’Esquadra van detenir al març un home que aprofitant que la víctima estava parlant per telèfon o el tenia a la mà, -normalment, un dispositiu de gamma alta- la seguia fins aconseguir sostreure-li i desaparèixer ràpidament.

D’altra banda, l’informe del Ministeri de l’Interior indica un lleuger retrocés quant a delictes per tràfic de drogues, amb un 6,4% menys, tot i que bastant similar amb una quarantena de casos entre un any i un altre. Finalment es posa de relleu que en la categoria «delictes i faltes», la que engloba, en xifres, més casos, el percentatge també ha experimentat un cert retrocés, passant de 2.714 a 2.575 casos ecomparant els sis primers mesos de 2015 i els de 2016.

Dades provincials

Més enllà del cas reusenc, el balanç de Criminalitat recull les infraccions penals de de la província de Tarragona. La xifra més significativa és l’augment del 12,1% pel què fa al tràfic de drogues. En segon lloc s’hi troben els delictes de danys amb un 7,7% més. La sustracció de vehicles a motor, en canvi, cau un 6,6%.

tracking