Diari Més

Urbanisme

Part de l'actual mobiliari de la plaça Catalunya serà aprofitat en la remodelació

El projecte contempla la retirada, restauració i col·locació al tram reformat de peces que ja s’hi troben; extraure i reubicar un element costa només 24 euros

Part de l'actual mobiliari de la plaça Catalunya serà aprofitat en la remodelació

Part de l'actual mobiliari de la plaça Catalunya serà aprofitat en la remodelacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona fase de les obres de remodelació de la plaça Catalunya, que arrencarà a l’octubre amb la finalitat de «renovar la distribució i l’ús de l’espai públic» a l’entorn del monument dedicat a Joaquim Bartrina, reaprofitarà part del mobiliari urbà que actualment equipa l’indret. El projecte inclou una partida per «inventariar, retirar i restaurar cadascun dels elements existents» i preveu «la reutilització» dels mateixos «sempre que el seu estat, un cop restaurats i pintats, no desmereixi l’acabat final de l’obra». I és que retirar un d’aquests elements, segons detalla el mateix plec, suposa per a l’Ajuntament una inversió de només 7 euros, mentre que la seva tornada a la via pública, després de recuperar el seu estat òptim, representa una inversió propera als 17 euros, sempre tenint en compte mà d’obra i maquinària.

Així doncs, retirar i tornar a incorporar al carrer, per exemple, una pilona, requereix un esforç de 24 euros tot inclòs, amb la restauració a banda. Seguint amb el cas de la pilona, adquirir-ne una de nova, del tipus fixa, té un cost aproximat d’entre els 80 i els 600 euros, a què caldria sumar encara l’import de la col·locació. Pel que fa a mobiliari urbà, el projecte de la segona fase de les obres de remodelació de la plaça Catalunya contempla la possibilitat de reaprofitar des de les mateixes pilones fins a bancs o papereres i haurà d’encarregar-se del canvi de les peces que no són de propietat municipal, com ara les bústies de correus.

Les obres, centrades en renovar la distribució i l’ús de l’espai públic succeeixen una primera intervenció pressupostada en uns 145.000 euros i que concloïa al juliol del 2015 havent donat «protagonisme als vianants per sobre dels vehicles amb voreres amples i a un sol nivell per donar continuïtat al tomb de ravals i que es pugui passejar sense interrupció entre el raval del Pallol i el raval de Santa Anna», segons apuntaven fonts municipals. En aquest nou tram de la reforma que ha d’arrencar a l’octubre, s’actuarà sobre uns 1.100 metres quadrats prioritzant que es mantingui el trànsit a peu.

Soterrament de contenidors

Un altre dels punts rellevants que aplega el projecte de remodelació passa pel soterrament de l’illa de contenidors que fins ara ocupa un dels laterals de la plaça. La intenció els recipients a peu de carrer per uns d’aspecte i funcionament similar als que poden trobar-se a altres zones de la ciutat com ara la plaça Prim. Entre altres coses, i tal com concreta el mateix document, prendre aquesta mesura serviria per guanyar en «estètica, higiene, accessibilitat i seguretat». Es dóna el fet que, en l’onada de crema de contenidors que aquest 2016 està afectant ja més d’una setantena de recipients de la brossa, totes les peces on s’ha calat foc són contenidors de superfície.

Les obres s’adreçaran a eliminar el carril de circulació i els seus usos –aparcament, càrrega i recollida de residus– i que tot l’espai quedi a un sol nivell, «si bé s’admet la circulació de vehicles en direcció al carrer del doctor Robert i el raval de Santa Anna. S’instal·laran pilones fixes i mòbils per evitar l’aparcament descontrolat de vehicles i regular-ne l’accés. Al mateix temps, les voreres i la zona de la plaça es pavimentaran amb pedra natural. S’hi destinarà, segons figura al mateix document, que es troba ara en fase d’exposició pública, un total de 272.023 euros: fins a 244.309 cobriran el gruix de les obres i els 27.714 restants serviran per restaurar el monument a Bartrina, ja enllestit.

tracking