Diari Més

Societat

Pugen lleugerament les denúncies de dones víctimes de violència al Baix Camp

El partit judicial de Reus, que integra els municipis del Baix Camp, va rebre 134 denúncies, 6 més que ara fa un any

Pugen lleugerament les denúncies de dones víctimes de violència a Reus

Pugen lleugerament les denúncies de dones víctimes de violència a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les denúncies presentades per dones que han estat víctimes de violència han augmentat lleugerament respecte fa un any. Així ho conclou un informe publicat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que posa xifres a les referents al partit judicial de Reus, és a dir, als casos rebuts tant a la ciutat com als municipis del Baix Camp.Si comparem les dades del darrer informe, que fa referència al primer trimestre de 2016, amb les del primer trimestre de 2015, veiem que les denúncies mantenen uns números similars, si bé, respecte fa un any, s’han rebut 6 més. Concretament, la xifra entre gener i març de 2016 era de 134, mentre que en el mateix període d’ara fa un any, aquesta era de 128.

Altres dels indicadors que analitza aquest estudi són les ordres de protecció. En aquest cas, comparant les dades d’un any a l’altre, veiem com han baixat. Si al primer trimestre de 2016, aquestes eren 39, ara fa un any n’hi havia un total de 31. En ambdós períodes es constata que principalment aquestes ordres havien estat interposades a dones major d’edat espanyoles. De la mateixa manera, la persona denunciada era majoritàriament de nacionalitat espanyola.

L’informe també analitza quina és la relació de la víctima amb el denunciat. En aquest cas, aquí s’observa un canvi significatiu. Si en els tres primers mesos del 2015, l’ex company o companya sentimental de la dona n’era el responsable (54,8% dels casos), en el primer trimestre d’enguany, eren els companys o companyes amb qui mantenien una relació afectiva (46,15% dels casos), mentre que el cas dels exmarits s’havien reduït al 23,08%, és a a dir, pràcticament a la meitat. L’estudi també remarca els fets delictius, i aquí també es constaten canvis d’un any a un altre. El primer és l’augment, si bé no considerable, però sensiblement superior, passant de 138 a 161 casos. Pel què fa a la tipologia d’aquests, els maltractaments segueixen sent la primera causa. S’han registrat xifres inferiors a les de fa un any -94 casos-, en aquest aspecte, però en canvi, han augmentat els que fan referència a la llibertat. Per la seva banda, respecte les dades que coneixíem fa un any, no hi ha cap fet delictiu durant el primer trimestre del 2016 que faci referència a la llibertat sexual.

Augmenten les condemnes

Un tercer aspecte significatiu que recullen les dades del CGPJ són els percentatges de condemnes. L’estudi, que analitza les persones que han estat jutjades, apunta un augment de les persones que han estat condemnades, passant del 85,7% del 2015, al 95,7%, és a dir, pràcticament quasi la totalitat dels casos.

D’altra banda, s’analitza de quina manera es van posar les denúncies per part de les dones que van patir violència. Així, tant al 2016 com al 2015, del total dels atestats policials, la mateixa xifra, 101 denúncies, venia per part de la pròpia dona. Tanmateix, han disminuït en 3 els casos en què les denúncies en què el document que fa referència a les lesions s’ha presentat directament al jutjat.Finalment, l’informe del Consejo General del Poder Judicial mostra, en l’informe del primer trimestre de 2016, els casos registrats com a lleus. La xifra és de 4, i en tots els casos, es fixa les injúries com la causa principal d’aquestes denúncies.

Aquestes dades formen part de l’ampli estudi titulat La violencia sobre la mujer en la estadística judicial que es publica de forma trimestral. El treball fa èmfasi en les dades tant a nivell de comunitats autònomes, províncies com amb els diversos partits judicials.Tanmateix, ofereix dades relacionades amb les audiències provincials, les relatives als jutjats de menors així com les referents al Tribunal Superior de Justícia i les que fan referència a nivell municipal, com el cas de Reus i pobles del Baix Camp.

tracking