Diari Més

Societat

El menjador social va repartir en cinc mesos 1.142 quilos de llenties cuites

Conclou el projecte impulsat per cuinar, envasar i distribuir l’excedent de llegums del Banc dels Aliments

El menjador social va repartir en cinc mesos 1.142 quilos de llenties cuites

El menjador social va repartir en cinc mesos 1.142 quilos de llenties cuitesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La iniciativa posada en marxa el passat mes de febrer per reaprofitar un excedent de llenties acumulat al Banc dels Aliments ha esgotat el producte acumulat i deixa 1.142 quilos de llegums repartits en només cinc mesos, segons les dades del balanç de juny del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus. El projecte, que tira endavant des del 2012 i de forma pionera l’Ajuntament, va obrir a principis d’any aquest nou vessant en la recuperació de menjar que consistia en cuinar i distribuir una gran quantitat de llenties seques emmagatzemades i a què, d’una altra manera, no s’hauria donat sortida. Els llegums, que arribaven a l’espai del Banc dels Aliments en paquets procedents del Gran Recapte i de l’aportació quinquennal que realitza la Unió Europea al Banc dels Aliments, no tenien bona acollida tant per la poca cultura del plat de cullera com de la qüestió de la pobresa energètica. A través d’aquest sistema innovador, que el secretari del Banc dels Aliments, Antonio Garcia, valora com a «molt positiu», estava previst repartir uns 200 àpats al dia en prop de 50 carmanyoles.

Garcia detalla que «la iniciativava acabar fa un parell de mesos i no se n’ha començat a fer cap altra perquè, de moment, no hi ha hagut la necessitat». I és que, al moment d’anunciar el tractament de l’excedent de llenties, des de l’Ajuntament va deixar-se la porta oberta a que aquest mètode es pogués estendre, més endavant, a altres tipus de productes en similars circumstàncies. Opció, aquesta, que tot i no haver estat emprada fins al moment, «tampoc no es descarta per més endavant». Tal com estava organitzada la cadena en aquests cinc mesos, les llenties es cuinaven al menjador social del carrer Francesc Bartrina –gestionat per Càritas–, eren etiquetades el mateix dia amb la data de la cocció i podien conservar-se al frigorífic fins a un total de quatre. Així, el Taller Baix Camp les recollia i les feia arribar a les entitats que formen part de la Xarxa de Distribució d’Aliments, encarregades de repartir-les entre aquells que les necessiten.

S’aconseguia d’aquesta manera que les llegums emmagatzemades arribessin en forma d’àpat preparat a les persones abans de caducar, en el marc de la segona línia de recuperació d’aliment fresc i cuinat del programa, que es treballa des dels menjadors socials a través d’àpats presencials i carmanyoles. Impulsar una nova via similar o repetir-ne la mateixa «no és necessari, de moment», tal com diu el secretari del Banc dels Aliments perquè «ara mateix, la major part de llegums que tenim ja són cuits, i són més fàcils de cuinar per les persones a les que les donem».

Aturada al Banc dels Aliments

Des del passat 15 d’agost i fins l’1 de setembre el Banc dels Aliments roman tancat i, per tant, la distribució de productes a les entitats que s’encarreguen de repartir-les a les persones, aturada. Garcia explica que tot plegat s’ha coordinat per tal que «en les setmanes anteriors, aquestes entitats recollissin una mica més de quantitat i d’aquesta manera, el Banc pogués tancar i fer vacances uns dies, coincidint amb el període de més baixa activitat, sense que ningú no en sortís perjudicat» i puntualitza que «als qui oferim servei els hem facilitat un número de contacte a què poden recórrer davant qualsevol urgència i on trobaran una resposta per part nostra».

El vincle del Banc dels Aliments amb les entitats distribuïdores va reduir-se a una quinzena fa un temps per «evitar duplicitats», amb la incorporació també d’un programa informàtica que registrava el lliurament de productes. Així, «portar un control és més senzill». De totes maneres, explica Antonio Garcia, «al Banc dels Aliments encara ara necessitem voluntaris. Estem rebent el suport de persones que fan treballs socials però ens en fa falta una mica més».

tracking