Diari Més

El jutge ratifica els serveis mínims de Foment a la vaga de l'Aeroport al 2013

L’Audiència Nacional desestima l’últim recurs sobre les protestes pel nou horari operatiu i UGT estudia portar la causa al Suprem

El jutge ratifica els serveis mínims de Foment a la vaga de l'Aeroport al 2013

El jutge ratifica els serveis mínims de Foment a la vaga de l'Aeroport al 2013Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis mínims decretats pel Ministeri de Foment a la vaga que va emprendre la plantilla de l’Aeroport de Reus l’estiu del 2013, els quals la secció sindical de la UGT havia portat als jutjats en entendre com a «abusius», són legals i han quedat ratificats per un jutge. L’Audiència Nacional ha emès una sentència, amb data del passat 3 de juny, on detalla que «12-13-14 treballadors de 84» i «un treballador de 12», els empleats que van ser mobilitzats durant les protestes pel que fa a «mínims aeroportuaris» i «mínims de navegació aèria», respectivament, «no és desproporcionat». La vaga, que el personal de l’Aeroport va portar a terme durant els caps de setmana de la temporada d’estiu del 2013 en forma d’aturades, venia motivada per la decisió d’Aena de reduir l’horari operatiu de l’equipament. Determinació, aquesta, que va comportar la supressió d’un dels cinc torns en que es treballava a les instal·lacions de la capital del Baix Camp i, segons avisaven fonts sindicals, també una pèrdua d’empleats. Els serveis mínims va fixar-los el Ministeri de Foment després que plantilla i Aena no arribessin a un acord en primer terme i la qüestió acabés a Inspecció de Treball.

L’objectiu del recurs a la sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional, i llavors de la demanda original, era «deixar constància –de les condicions «abusives» als serveis mínims– per a futures accions» i aconseguir que se’n fixessin unes de noves i definitives, explica Carlos José Tomás, president del Comitè d’Empresa de l’Aeroport de Reus. La sentència, malgrat tot, admet aquest recurs al qual Aena i el Ministeri de Foment s’oposaven, però el desestima en atendre al «principi de proporcionalitat». Sobre això, i en el punt concret del nombre de treballadors que van haver d’ocupar el seu lloc de feina a l’equipament durant els períodes en què va convocar-se la vaga, Tomás apunta que «hi ha una part del personal de l’Aeroport que fa funcions administratives, les quals no són imprescindibles per al funcionament de les instal·lacions, i n’hi ha una altra que és immediatament necessària per les tasques que realitza. Si la proporció es fa amb el global dels empleats i no separant-los, el percentatge pot sortir, però no es correspon a la realitat». A tall d’exemple, destaca la situació de les figures del Coordinador Aeroportuari i l’anomenat TOAM (Tècnic en Operacions a l’Àrea de Maniobres). «Durant aquest 2016, hi ha hagut dos torns de matí en què l’Aeroport va oferir servei sense Coordinador Aeroportuari i altres dos de tarda en què no hi va haver el Toam, però els serveis mínims d’aquella vaga els incloïen ambdós per entendre que l’equipament no podia estar en marxa sense ells». La secció sindical d’UGT analitza ara l’opció de portar la causa al Tribunal Suprem.

De més de 100 a 80 treballadors

Des del mateix comitè d’empresa mantenen que, des que es va implantar el nou horari operatiu a l’Aeroport de Reus –que opera entre les vuit del matí i les dotze de la nit a l’estiu, i entre les vuit del matí i les deu de la nit a l’hivern– i, per tant, va reduir-se un dels torns, la plantilla de l’equipament ha passat de sobrepassar el centenar a comptar amb una vuitantena de treballadors i que «la resta, els qui encara hi són, estan assumint la feina dels qui ja no, i van fent com bonament són capaços». Comitè d’empresa i UGT mantenen encara el litigi als jutjats amb Aena precisament per la reducció de l’horari de l’aeròdrom, en forma de recurs de cassació al Suprem i a l’espera de sentència.

tracking