Diari Més

Comerç

Les associacions de botiguers capten un 10% menys de subvenció catalana

Unió de Botiguers i El Tomb de Reus van deixar de percebre l’any passat 5.000 euros respecte al 2014

Les associacions de botiguers capten un 10% menys de subvenció catalana

Les associacions de botiguers capten un 10% menys de subvenció catalanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci de Comerç, Moda i Artesania de Catalunya (CCAM) ens depenent de la Generalitat que des del 2014 atorga anualment subvencions a agrupacions de botiguers per la dinamització de zones d’alta concentració comercial o bé per al foment d’activitats innovadors en l’àmbit va deixar, en la convocatòria de dos anys enrere, un total de 43.000 euros a Reus. D’aquesta quantitat, tot coincidint amb la posada en marxa de la línia d’incentius, fins a 18.000 euros van anar a parar a El Tomb de Reus, mentre que els 25.000 euros restants els va atorgar el CCAM a la Unió de Botiguers. Una tercera associació, Reus Comerç per a Tothom, que aplega el comerç perifèric de la ciutat, també va captar 3.000 euros, segons les dades fetes recentmnet públiques al DOGC i l’Eix Comercial Prim Sunyer, 3.000 més. La xifra global, amb tot, va reduir-se considerablement en la següent convocatòria, al 2015, en què les entitats reusenques vinculades al comerç van deixar de captar un 10% respecte al 2014, és a dir, van rebre prop de 5.000 euros menys per al mateix concepte i per part del CCAM. Entre un i altre any, la Generalitat va reduir en 200.000 euros el total de fons a repartir, que van passar dels 5,7 milions de la convocatòria del 2014 als 5,5 de la del 2015.

En detall, l’any passat, i segons les mateixes fonts, El Tomb de Reus va percebre 16.488 euros i la Unió de Botiguers de Reus, 22.587 euros. Reus Comerç per a Tothom i l’Eix Comercial Prim Sunyer no van rebre aportació del CCAM. Amb tot, aquest passat mes de juliol, la Generalitat obria la convocatòria de subvencions en l’àmbit del comerç per al 2016, amb un total de 5 milions d’euros de dotació, 400.000 euros dels quals han estat reservats per al programa d’afavoriment de la continuïtat de locals comercials. El termini per a la presentació de candidatures va exhaurir-se a finals de mes i el CCAM en té ara sis per davant en els quals pot atorgar les subvencions aprovades, de les quals es fan públiques –com ara les d’El Tomb de Reus i la Unió de Botiguers en anys anteriors– aquelles que igualen o superen els 3.000 euros d’import. La davallada en el pressupost global per a les ajudes fa preveure, però, una nova reducció en les quantitats que van a parar a mans de les associacions de botiguers, també aquest 2016.

Mesures d’estalvi

La dificultat per obtenir recursos ha portat en els darrers temps algunes de les entitats a prendre mesures més o menys dràstiques per quadrar el seu balanç. Un dels casos és el de la Unió de Botiguers, que acordava, en una assemblea celebrada a principis d’any que culminava amb la dimissió en bloc de l’antiga Junta Directiva, posar a la venda el local amb què compta l’entitat al raval de Sant Pere. El degoteig de baixes per part dels socis hauria deixat sense marge de maniobra la Unió de Botiguers, que opta per desfer-se del pis que ara ocupa, i que és de la seva propietat, per minimitzar despeses i rendibilitzar els recursos amb què poder impulsar de nou de manera autònoma accions de promoció del comerç local.L’associació de comerciants passaria llavors a instal·lar-se a un local a peu de carrer, tant per aquest estalvi com per propiciar un acostament als botiguers i als propis compradors.

Una altra de les opcions passaria per la consumació de l’aliança d’entitats comercials que Àlfred Pitarch i la seva Junta Directiva, relleu de la que va encapçalar Ernest Juncosa, pretenia des que agafés les regnes de la Unió de Botiguers. Aquesta, però, es troba encara pendent, després de les reunions que s’haurien mantingut a principis d’any.

tracking