Diari Més

Mobilitat

El bus exprés Reus-TGN clou el primer any de servei amb 670 viatgers per dia

Territori fixa en prop de 68.000 els usuaris mensuals del corredor general entre ciutats, un 30% del qual l’ocupa ja la línia ràpida

El bus exprés Reus-TGN clou el primer any de servei amb 670 viatgers per dia

El bus exprés Reus-TGN clou el primer any de servei amb 670 viatgers per diaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de bus Exprés.cat entre Reus i Tarragona, que es posava en funcionament el passat 16 de setembre de 2015, assolirà el primer any en marxa amb una mitjana de 20.110 passatgers al mes, prop de 670 viatgers al dia que transiten pel corredor entre ambdues ciutats fent ús de la línia e4, segons dades facilitades per Territori. D’aquest corredor, els busos de la xarxa Exprés.cat en copen ja un 29,7%, mentre que el 70,3% restant correspon als de línia convencional, l’única que enllaçava ambdós municipis fins l’any passat. De mitjana, unes 2.255 persones realitzen a diari el trajecte entre les dues ciutats en bus, 67.670 al mes.

En total, i des que s’implantés aquesta nova xarxa, els vehicles presentats com a d’altes prestacions, més còmodes, amb wi-fi, premsa gratuïta i 100% accessibles han traslladat 201.240 passatgers –les xifres corresponen als períodes entre setembre del 2015 i juny del 2016, les últimes que la Generalitat ha recollit– pels 676.729 del total del corredor. El mes de més afluència de viatgers va ser l’octubre, quan un total de 23.777 persones van realitzar el recorregut entre Reus i Tarragona mitjançant el sistema Exprés.cat –i el corredor en va englobar 81.374–, seguit del febrer, amb 23.333 bitllets o viatges d’abonament picats –que van ser 75.240– al corredor.

En aquest segon mes de l’any, cal tenir en compte que Territori va introduir modificacions en algunes de les expedicions del servei universitari «per tal d’ajustar-lo», de manera que part de les expedicions van deixar de passar per l’estació d’autobusos de Tarragona, parada que fins aquell moment feien tots els busos universitaris.

Els serrells pendents

Tot i els resultats positius que deixa aquest primer període, persisteixen encara part de les queixes que els usuaris manifestaven al moment d’engegar la nova e4, com ara problemes de puntualitat, deficiències en la informació del servei a les parades o incompliments en aquestes prestacions que havien d’incorporar els vehicles de la xarxa Exprés.cat, entre elles el wi-fi. També la reducció de freqüències que es dóna al corredor en general, per exemple, durant els períodes no lectius, i que afecta aquelles persones que mantenen les rutines també quan les aules estan tancades.

La línia e4 en general per millorar la connexió anterior amb un total de 21 noves expedicions directes en sentit Reus i 18 en sentit Tarragona que circulen de dilluns a divendres i entre l’1 de setembre i el 30 de juny; 13 noves expedicions directes en sentit Reus i 12 noves en sentit Tarragona que circulen de dilluns a divendres de l’1 de juliol al 31 d’agost; 5 noves expedicions directes en sentit Reus i 1 nova en sentit Tarragona que es posen a disposició dels usuaris els dissabtes feiners i 5 noves expedicions directes per sentit els diumenges i festius.

El servei Exprés.cat es defineix per la seva «velocitat comercial alta i competitiva amb serveis ràpids entre els dos municipis per l’autovia T-11», i també per la qualitat en l’equipament dels vehicles que s’utilitzen al recorregut.

Paral·lelament a la línea e4 de l’Exprés.cat, ara farà un any també es posava en marxa un nou servei de bus per comunicar els campus de la Universitat Rovira i Virgili repartits entre Reus i Tarragona. D’aquest servei, en principi, s’oferien sis anades i sis tornades de dilluns a divendres lectius entre el campus Bellissens de Reus i els campus de Sescelades i Catalunya, a Tarragona, amb horaris coordinats per facilitar al màxim l’entrada i sortida dels estudiants amb la mínima espera a la parada.

Uns 20 passatgers per vehicle

De la mateixa forma, aquests deu mesos d’activitat de la línia Exprés.cat deixen una mitjana de 20 passatgers per vehicle. El registre suposa, aproximadament, l’ús del 30% de la capacitat de cada autobús. En aquest aspecte, la e4 que enllaça Reus i Tarragona es troba per sota de la mitjana d’ocupació de la xarxa Exprés.cat arreu de Catalunya, que va fixar-se l’any passat a l’entorn dels 30 passatgers a bord per cada expedició. La dada, amb tot, l’agraeixen els viatgers, que poden desplaçar-se sense haver de patir les aglomeracions que havien estat denunciades, anys enrere, en hores punta, i que deixaven imatges d’autobusos plens a vessar i persones que es quedaven a les parades perquè, en arribar-hi, el vehicle ja estava ple.

tracking