Diari Més

Mobilitat

Onze empreses aspiren a redactar el projecte del baixador de Bellissens

Perfilar sobre el paper aquest nou nexe ferroviari al sud-est de la ciutat suposarà una inversió total superior als 400.000 euros

Onze empreses aspiren a redactar el projecte del baixador de Bellissens

Onze empreses aspiren a redactar el projecte del baixador de BellissensCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total d’onze empreses de serveis d’enginyeria, consultoria i arquitectura han presentat propostes per fer-se amb la redacció de l’estudi informatiu i del projecte constructiu del futur baixador de Bellissens, al tancament del termini en el marc del procediment públic que va engegar Infraestructures.cat el passat mes de maig i que adjudicarà les feines a partir del setembre per un import inicialment previst de 360.500 euros sense IVA. A partir de llavors, la Generalitat contempla un marge de 8 i 12 mesos respectivament abans la documentació no estigui enllestida i sobre la taula, a punt per ser traslladada al Ministeri de Foment i a Adif, qui decidirà si el nou node intermodal s’acaba aixecant a Reus. Una altra dotzena de despatxos –entre els quals, alguns dels que opten al projecte constructiu– han plantejat també ofertes per accedir a l’elaboració de l’estudi ambiental que acompanyarà els primers textos, en aquest cas amb un pressupost inicial de 33.050 euros sense IVA i un marge d’execució de 4 mesos. El procés que ha de desembocar en la culminació del projecte del baixador continua endavant, tot i que força lluny, ara, dels terminis previstos al moment d’anunciar-se, que fixaven el setembre de 2017 com a data límit per enllestir els projectes.

El futur baixador de Bellissens requerirà una inversió global de vora 15 milions d’euros –set per a completar el vessant ferroviari i set més que aniran destinats a l’edifici pròpiament dit–, oferirà servei a uns 3.000 passatgers, anirà ubicat a quatre quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca –de les línies RT1, R14 i R15– i farà augmentar un 100% els usuaris del tren a la zona. L’existència de baixador i estació de trens permetria abraçar tot el nucli urbà: el primer podria cobrir prop de 45.000 habitants i la segona un total de 62.000. Les dades es desprenen de l’estudi que va presentar al març del 2015 el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de l’alcalde Carles Pellicer, i que concloïa que és viable la construcció d’un baixador en el corredor ferroviari actual a l’alçada del campus universitari de Bellissens, tot modificant la rasant de les vies.

Una «nova centralitat urbana»

Aquella documentació prèvia contemplava, al seu moment, la construcció de dues andanes, una a cada costat de la via, amb marquesines, i de l’edifici de l’estació. També la formació d’un pas inferior per comunicar ambdues andanes, encaminaments amb rampes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i la millora del pas inferior sota les vies del tren. El baixador estarà ubicat al bell mig d’una àrea on «els plans urbanístics vigents albiren un escenari futur de nova centralitat urbana» i serà concebut com a «zona d’intercanvi dels usuaris de diferents modes de transport» i un «nou node intermodal» de Reus, a l’alçada del campus de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L’estudi del 2015 dibuixa l’edifici d’allò que anomena «nova estació de Reus-Bellissens» com «una construcció sòbria i lleugera, però de gran austeritat, feta d’un joc de cobertes que se solapen».

Onze empreses aspiren a redactar el projecte del baixador de Bellissens

Onze empreses aspiren a redactar el projecte del baixador de BellissensCedida

tracking