Diari Més

Infraestructures

L'Aeroport registra en una sola tarda 68 moviments per extinció d'incendis

Reus, que té un controlador per torn, va coordinar vols comercials i amfibis per a La Pobla de Montornès

L'Aeroport registra en una sola tarda 68 moviments per extinció d'incendis

L'Aeroport registra en una sola tarda 68 moviments per extinció d'incendisCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La torre de control de l’Aeroport de Reus va coordinar, només durant la tarda de divendres, fins a 68 moviments dels mitjans aeris d’extinció que acudien a donar resposta al foc declarat a La Pobla de Montornès. La tasca, sobrevinguda per un incendi que deixava una columna de fum perfectament visible des del mateix aeròdrom i feia perceptible el pas dels avions amfibis a través del cel de Tarragona, va haver de compatibilitzar-se amb la gestió dels vols comercials que s’operen en plena temporada turística i a tocar del cap de setmana des de la capital del Baix Camp.

Es dóna la circumstància que l’aeròdrom de Reus ofereix servei habitualment amb un sol controlador, en una torre monoposició i en què el professional que en aquell moment ocupa el seu lloc de feina ha de mantenir-se dins la sala ininterrompudament al llarg de tot el torn, havent de carregar un complet equip de comunicació a les esquenes si, per alguna qüestió imprevista, l’hagués d’abandonar momentàniament, i donant lloc a «possibles situacions de risc» en cas d’indisposició. Sindicats de treballadors de l’equipament reusenc denuncien des d’anys enrere un escenari en què, aquests dies i arran de l’incendi, tornaven a posar el focus a través de les xarxes socials, coincidint també amb la denúncia dels controladors d’El Prat que «mentre el nombre de treballadors minva, el trànsit aeri va a més».

Una vintena d’empleats menys

Les mateixes fonts detallaven fa només alguns dies que la reducció de l’horari operatiu de l’Aeroport de Reus, que va implantar-se cap al 2013 i que va desembocar en diverses denúncies presentades llavors pel comitè d’empresa de l’aeròdrom, ha comportat la pèrdua de més d’una vintena de llocs de feina que «no han estat coberts per nous empleats». En el moment d’entrar en vigor la mesura, de fet, des dels sindicats ja advertien que la supressió d’un dels cinc torns –que van passar a ser els quatre que hi ha ara– conseqüència de la reducció horària, i la «voluntat d’Aena» de «facilitar trasllats i desvinculacions» suposaria una càrrega important per al personal que continués vinculada als serveis des de la capital del Baix Camp, especialment si l’activitat a l’aeròdrom en algun moment repuntava o si es donaven baixes mèdiques simultànies entre els treballadors.

Les condicions de visibilitat

Foment va recomanar a Enaire, el passat octubre, que comprovés «si les condicions de visibilitat» des de la torre de control de l’Aeroport de Reus «són suficients». Ho va fer arran d’un informe de la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC) que concretava que «la capçalera de la pista 25, que és la preferent, es troba aproximadament a 2,5 km de la torre, fet que provoca que l’observació visual d’aquesta sigui deficient».

tracking