Diari Més

Medi Ambient

Denuncien l'ús de sofre a la via pública per dissuadir els gossos d'orinar-hi

Guàrdia Urbana ha rebut consultes sobre la legalitat d’una substància que és també irritant per a les persones i que no està autoritzada com a repel·lent

Denuncien l'ús de sofre a la via pública per dissuadir els gossos d'orinar-hi

Denuncien l'ús de sofre a la via pública per dissuadir els gossos d'orinar-hiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Casos d’utilització de sofre en pols a façanes, portals i entrades d’establiments per evitar que gossos i gats hi orinin han estat denunciats en les darreres setmanes, a través de les xarxes socials i també formalment a la Guàrdia Urbana, localitzats en diferents punts de la ciutat, com ara l’avinguda dels Països Catalans. Les queixes afloren aquests dies en el marc d’una campanya iniciada per la Guàrdia Civil arreu de l’estat i difosa a través de Twitter que pretén conscienciar els qui encara aposten per aquesta tècnica, popularitzada dècades enrere, que la substància, nociva tant per als animals com per a l’ésser humà, ni tan sols resultaria efectiva per a la funció de dissuasió de les mascotes que s’hi acosten a orinar, però que sí que podria perjudicar-ne la salut.

Sota el missatge «el sofre a les cantonades embruta els carrers, a més de ser perjudicial. Denuncia davant les autoritats municipals», el cos policial vol donar a conèixer el fet que aquesta «és una substància perillosa que pot afectar la salut quan és inhalada, ingerida o per contacte amb la pell». La campanya segueix la línia d’altres de portades a terme anteriorment per ens com l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que alerta que el sofre «no està autoritzat com a repel·lent en el marc legislatiu europeu actual i no hi ha cap producte amb sofre autoritzat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que ho estigui» i que aquesta «és una substància classificada com a irritant de la pell».

No s’ha pogut demostrar, però, que l’aplicació de sofre al carrer garanteixi aquest efecte pretès sobre el comportament de les mascotes que s’hi acosten. Els mateixos denunciats reconeixen que l’origen de la problemàtica rau en la manca de civisme d’alguns propietaris que deixen que els seus gossos orinin a espais com accessos o carrerons, o a les mateixes cantonades dels blocs d’edificis, però recorden també la prohibició de la substància i les conseqüències que poden derivar-se del seu ús.

Present però poc freqüent

Fonts d’entitats vinculades a la defensa dels animals i que han estat consultades per aquest mitjà detallen que tot i que «no és freqüent» trobar qui encara faci servir el sofre com a sistema de dissuasió, «sí que n’hem vist alguna vegada». Les mateixes fonts apunten que el protocol que acostumen a seguir passa per donar avís a la Guàrdia Urbana. En alguns municipis de la demarcació de Tarragona, el cos policial deriva directament el denunciant cap als serveis de neteja municipals, a què cal alertar per tal que ells mateixos puguin eliminar les restes de sofre que hagin estat abocades al carrer tot i que «no sempre actuen o no ho fan amb gaire rapidesa».

tracking