Diari Més

Salut

Les urgències de l'Hospital Sant Joan es desborden per l'augment de pacients

En alguns moments, hi ha hagut prop d’una vintena de persones als boxes i passadissos que esperaven pujar a l’habitació, a la vegada que hi ha plantes tancades

Les urgències de l'Hospital Sant Joan es desborden per l'augment de pacients

Les urgències de l'Hospital Sant Joan es desborden per l'augment de pacientsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’urgències de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus està desbordat. Diversos pacients i treballadors del centre sanitari asseguren que, en els darrers tres dies, s’ha produït un «col·lapse» als passadissos i als boxes d’urgències i, fins a una vintena de persones, haurien esperat per pujar a planta, a una habitació. De fet, des de l’hospital reconeixien ahir que «hem tingut un repunt de l’activitat aquesta setmana i això ha pogut provocar algun cas puntual com el d’un pacient que porti dos o tres dies esperant. Ara bé, no hem d’oblidar que les persones estan igualment ben ateses dins d’un box». A la vegada, explicaven que «normalment, atenem entre 220 i 230 urgències al dia, però aquests dies ens situaríem entre 260 i 270 casos diaris».

En aquest sentit, un treballador del centre destacava que «falta previsió. Ens diuen que, com cada estiu, tanquen plantes perquè baixa l’activitat de cirurgia i d’altres àrees, però no tenen en compte que urgències continua sent la porta d’entrada a l’hospital i que Reus és una ciutat turística, per la qual cosa el nombre de pacients d’urgències també creix per la presència de turistes». Així mateix, detalla que «traumatologia és una de les seccions més afectades, ja que augmenta molt el nombre de pacients i aquests necessiten ser ingressats també per reposar».

Una usuària del centre hospitalari, lamentava ahir que «el personal està saturat. Cada vegada hi ha més gent a urgències i et trobes entre passadissos esperant amb la bata».

Des de l’hospital també van explicar que «bona part dels pacients actuals són persones grans amb pluripatologies, fet pel qual requereixen més temps d’atenció i d’ingrés». A més, van recordar que «prop del 40% dels pacients que arriben a urgències es podrien atendre als CAP o en altres punts i cal que la gent sigui una mica conscient de la seva situació a l’hora de dirigir-se, en primer lloc, a urgències».

Pel que fa al tancament de llits i plantes –que es repeteix cada estiu amb la reducció de les intervencions quirúrgiques i altres serveis–, des de l’Hospital Sant Joan de Reus van defensar que «ja hem desdoblat alguna de les habitacions que era individual i, si cal, obrirem més llits. Esperem que la situació es normalitzi ben aviat».

Necessitat de més empleats

D’altra banda, una altra treballadora de la secció d’urgències va explicar que «la necessitat de més personal no és una novetat. Fa temps que reclamem que es contracti nous professionals, però ens diuen que no hi ha pressupost». Així mateix, afirma que «les ràtios entre pacients i personal són molt baixes i inferiors a les de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona». A més, la situació deficitària del centre hospitalari hauria provocat que les noves contractacions siguin «molt curtes i concretes». Detallava que «els contractes són de pocs mesos o setmanes i després t’afegeixen algunes hores en el cas que hagis de cobrir baixes».

tracking