Diari Més

Societat

Les sales de vetlla de la comarca han atès 223 defuncions des del 2014

La posada en marxa del nou espai a Riudecanyes completa la xarxa de Serveis Funeraris de Reus i el Baix Camp a cinc municipis

Les sales de vetlla de la comarca han atès 223 defuncions des del 2014

Les sales de vetlla de la comarca han atès 223 defuncions des del 2014Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xarxa de sales de vetlla comarcal gestionada pels Serveis Funeraris de Reus i el Baix Camp ha quedat totalment completada amb l’entrada en funcionament, ahir, del nou espai ubicat a Riudecanyes, l’únic entre els cinc de projectats inicialment –els altres quatre ofereixen servei situats a Castellvell del Camp, Riudecols, Pratdip i Prades– que estava pendent d’obrir portes. Des del 2014, Serveis Funeraris ha atès 223 defuncions a la comarca: 114 el mateix 2014, 75 l’any 2015 i 34 en aquests set primers mesos del 2016. La sala de vetlla de Riudecanyes es troba situada a la sortida del municipi en direcció al Castell d’Escornalbou i ocupa el lloc que acollia una antiga caseta de vendes d’una promoció immobiliària. S’ubica a prop del nucli urbà, amb facilitat d’accés i d’aparcament, i envoltat d’una zona enjardinada.

En aquest cas concret, donar lloc a l’espai ha requerit la inversió d’uns 75.450 euros, i les feines per habilitar-lo han consistit en l’adaptació d’un local de concepció arquitectònica contemporània i molt lluminós al nou ús, així com l’ampliació del propi local per crear la zona que allotjarà els difunts. També s’han modificat les instal·lacions elèctriques, d’aigua, fusteries i sistema de climatització. El resultat és una sala de vetlla amb una superfície construïda total de 56,15 metres quadrats, amb 44,10 metres quadrats útils, que pot permetre un aforament màxim de 22 persones. La distribució és de dues estances diferenciades pels assistents, un petit hall d’accés, un lavabo i la sala on s’ubica el túmul refrigerat per a acollir la persona difunta. La sala s’ha deixat equipada amb mobiliari adequat i s’ha reenjardinat l’espai exterior, a banda de millorar-ne l’accés rodat a l’aparcament del recinte.

Arran de l’acord establert entre l’Ajuntament de Reus i el Consell Comarcal del Baix Camp perquè els Serveis Funeraris de Reus també ho fossin de la comarca, l’ens comarcal va dissenyar un pla d’inversió orientat a la construcció d’una xarxa comarcal de sales de vetlla. Es van preveure un total de cinc espais a Castellvell del Camp, Riudecols, Pratdip, Prades i aquest de Riudecanyes que tot just ahir al matí quedava inaugurat amb una visita que va comptar amb la presència de l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost; del president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, i del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, Joaquim Enrech, que van estar acompanyats per regidors del municipi, per altres consellers comarcals, alcaldes, i veïns de Riudecanyes i d’altres municipis –la xarxa dóna servei a més d’una vintena d’ells– que podran fer ús de l’espai si ho necessiten.

En total la inversió realitzada ha estat d’exactament 209.596,40 euros, dels quals el Consell Comarcal del Baix Camp ha finançat 150.924 euros provinents del conveni únic amb la Diputació de Tarragona, i la resta ha estat finançat pels municipis esmentats. La valoració del funcionament «és molt positiva» ja que «s’ha complert l’objectiu del Consell Comarcal de promoure el servei públic funerari a la comarca per garantir la varietat d’oferta i la llibertat d’elecció per part de la ciutadania, independent del municipi del Baix Camp on visqui».

Un segon tanatori a Reus

Reus obrirà un segon tanatori en els propers mesos. Mémora, el principal grup funerari a l’Estat espanyol, estrenarà les instal·lacions després de l’estiu, en un equipament al Tecnoparc. El tanatori comptarà amb sales de vetlla, un oratori, espais d’atenció a les famílies i oficines. L’obertura d’aquest nou equipament comportarà també la contractació de més treballadors. A l’espera, precisament, de l’obertura del tanatori, Mémora lloga les sales de vetlla a la societat municipal.

tracking