Diari Més

Judicial

El jutge deixa en mans de les acusacions mantenir obert el cas contra l'exregidora Teresa Gomis

No li imputa cap càrrec pel presumpte tracte de favor a Bon Preu en la venda del solar que ocupa al Tecnoparc

Teresa Gomis en una imatge d'arxiu.

El jutge deixa en mans de les acusacions mantenir obert el cas contra l'exregidora Teresa GomisOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular del jutjat d'instrucció numero 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan ha decidit aixecar el secret sobre les diligències de la peça separada número 13 del denominat cas Innova.

En aquesta peça s'investigava un presumpte tracte de favor de la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis (durant el mandat anterior), cap a l'empresari Joan Font i Fabregó per la compra dels terrenys on finalment es va instal·lar una superfície de l'empresa Bon Preu, a la zona del Tecnoparc.

Finalment el jutge ha decidit no imputar cap càrrec en aquesta peça contra els investigats i ha fet que siguin les acusacions particulars (Ara Reus i la CUP) i el ministeri Fiscal qui decideixin, d'una banda, si volen sol·licitar diligències perquè el cas sigui instruït perquè consideren que hi ha indicis de delicte o que es determini que la peça separada en qüestió sigui considerada com a 'complexa', la qual cosa permetria ampliar els terminis legals per a fer-ne la instrucció. Les parts tenen fins le 15 de setembreper a presentar la seva decisió sobre el que els demana el jutge.

Una instrucció 'penosa'

El jutge es lamenta, en l'acte en el qual expressa aquesta resolució dispositiva, que el desenvolupament de la instrucció de tot el cas està sent «penós» i no se n'està de considerar que la macrocausa que duu (La del cas Innova) «és molt costosa d'assumir per qualsevol jutjat... i més encara si es tracta d'un jutjat com el d'instrucció de Reus que pateix de mancances estructurals tan, tan greus que estan condemnats a sobreviure dins un enfonsament insuportable (i, potser infinit), mentre no es creïn més jutjats».

De fet, tota la introducció de l'acte del jutge es dedica a justificar les repetides ampliacions dels terminis en què s'ha mantingut el secret de les diligències, malgrat els recursos presentats per la defensa per aixecar-lo. En aquest sentit ho justifica per la dimensió del cas i la necessitat de no poder aixecar el secret a una peça separada mentre no s'està segur que això no afectaria les diligències d'altres peces separades.

Sigui com sigui, les diligències contra Teresa Gomis, tal com s'estableix en l'acte, es basen en uns correus electrònics entre l'aleshores regidora i el responsable de Bon Preu. En algun d'aquests correus (12 de febrer de 2014), Gomis li diu a l'empresari que «després de la nostra trobada els tràmits es van agilitzar», respecte de l'interès de Joan Font per adquirir uns terrenys per instal·lar una superfície comercial. Segons l'acte del jutge, el novembre del 2014, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Miquel Domingo, li va remetre un e-mail a Teresa Gomis en el qual parla dels solars disponibles i que millor s'adapten a les necessitats de l'empresa. Entre ells, assenyala el jutge, està el que finalment es va adquirir per subhasta pública (a Tecnoparc). Joan Font (Bon Preu) afegeix l'acte, va adquirir el solar per un preu d'1.510.000 euros i, segons es va explicar a la premsa en el seu moment i recorda el jutge, «10.000 euros més del preu mínim establert: 1,5 milions d'euros».

En els terrenys adquirits, l'empresa va acabar ubicant una benzinera i un centre de distribució amb un nou sistema de venda i recollida directa des dels cotxes dels clients, amb el nom d'Iquodrive, Precisament aquest producte de Bon Preu ha estat part de la investigació que ha afectat l'exregidora Gomis. D'acord amb les diligències que explica el jutge en l'acte, hi ha un e-mail del 3 de març de 2015 en el qual Bon Preu li remet a Teresa Gomis una comunicació per 'implantar' (segons el terme que utilitza el jutge), entre els professionals i usuaris de l'hospital Sant Joan de Reus el producte (Iquodrive) en el centre públic.

La resposta de Gomis va ser, segons s'indica «trobareu la forma més adequada de fer la publicitat que tu proposes». Aquesta resposta, segons el jutge Diego Álvarez de Juan, desvetlla «presumptament» un tracte de favor cap a productes de l'empresa Bon Preu en l'àmbit de l'Ajuntament, en aquest cas, l'Hospital.

Aquest tracte de favor perquè Iquodrive volia fer publicitat a l'Hospital, a més d'una denúncia anònima per possibles irregularitat en la tramitació de la subhasta del solar (tot i que el jutge no en fa més esment a les diligències), van fer que existissin indicis «suficients» segons el jutge «per incoar una causa penal i per iniciar una investigació al respecte». Pel jutge, la 'implantació' del servei d'Iquodrive a l'hospital de Reus (tot i que no acaba de delimitar que vol dir el terme implantació, en aquest cas) podria ser una contrapartida a les actuacions de venda del solar.

tracking