Diari Més

Societat

El gospel ressona a les places de Reus

La dotzena de joves del projecte de l’entitat Tu Refugio actuaran el dissabte 23 de juliol a la plaça Prim

El gospel ressona a les places de Reus

El gospel ressona a les places de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gospel és un estil musical nascut al cor de l’Àfrica, que sempre ha estat vinculat als esclaus americans. Però aquest tipus de música ha tingut sempre una altra connotació: l’esperança.

Amb aquest missatge, l’Associació Tu Refugio i l’Esglesia Rios de Vida porten a terme un projecte musical a la capital del Baix Camp. Es tracta d’un cor de gospel per a joves. Agustín Occhione és el secretari de l’entitat i és un dels promotors d’aquest projecte que va néixer el desembre de l’any passat. L’església i l’entitat treballen al barri Sant Josep Obrer i al barri Gaudí en projectes socials, sobretot enfocats en aquelles persones que pateixen risc d’exclusió social. Van veure que una manera d’incentivar els joves era a través de la música. És per això que van iniciar el cor de gospel. L’any passat, per a les festes de Nadal, van començar els concerts, primer pels seus barris i, després, cantant a les places de la ciutat. La iniciativa va sorgir per portar a la ciutat aquests cants espirituals en aquest moment de tantes dificultats i per això, a través del gospel, que va néixer en l’època de l’esclavitud com un cant a l’esperança, aquests joves volen transmetre als ciutadans aquests mateixos valors.

El projecte va anar creixent i els joves es van anar engrescant fins a tal punt que l’entitat va demanar al consistori poder realitzar l’activitat durant tot l’any i pel centre de la ciutat. I així va ser. El pròxim dissabte, de les set de la tarda fins les nou de la nit, el cor de gospel de Tu Refugio actuarà a la plaça Prim. Durant dues hores, els joves podran expressar-se i mostrar les seces aptituts davant de tota la ciutadania. Occhione explica que, a partir d’ara, cada 45 dies actuaran a una plaça direferent de la ciutat. A l’agost estaran al Pallol, al setembre a la plaça Llibertat, i així aniran fent fins a final d’any. A més, aquest dissabte els joves cantants lluiran, per primera vegada, l’unifirme oficial per al cant, una túnica, ja que fins ara actuaven amb una samarreta negra i uns pantalons o faldilla negres. Seguiran així, l’estil tradicional dels cors gospels que tant està en l’imaginari de la gent a través de les pel·lícules o sèries americanes.

En total són una dotzena els participants d’aquest projecte, i tots tenen, aproximadament, entre 16 i 30 anys. «La música és una forma d’arribar a ells», explica el secretari de l’entitat i organitzador de l’activitat, que afegeix que «es nota que els agrada cantar i que senten que tenen un lloc». Aquesta activitat els ha permès relaxar-se, crear noves relacions i amistats i tenir un entreteniment i una ocupació. Es tracta d’una forma diferent d’encarar els problemes pels que passen cadascun dels joves.

«Hem vist que el cor té molt bona acceptació a la ciutat i els joves es veuen molt motivats i realitzats amb el que fan», exposa Occhione.

A més d’aquest projecte social, Tu Refugio porta anys col·laborant i ajudant també amb el maltractament infantil o dones maltractades.

L’esport i les finalitats socials i educatives

El passat 1 de març es va fer pública la presentació dels sis nous equips de futbol sala dels barris Sant Josep Obrer i Mas Pellicer que tenen com a objectiu promoure l’esport amb finalitats socials i educatives i que aplega uns setanta infants i joves entre sis i catorze anys. Aquests equips esportius van ser creats per les entitats Rios de Vida: Tu Refugio, l’Associació de Veïns Primer de Maig i l’Associació Gitano Catalana del barri Sant Josep Obrer. Aquesta iniciativa utilitza el futbol sala com a eina de treball socioeducativa i de cohesió social per part de monitors, educadors socials, tècnics esportius i altres agents socials de la zona. El projecte Xarxa Esports als barris es va iniciar l’any 2000 al barri de Sant Josep Obrer i s’ha anat ampliant a tota la ciutat. Aquest és un projecte que utilitza l’esport per a impulsar el desenvolupament personal, la socialització i la inclusió social d’infants, adolescents i joves, i per a combatre la vulnerabilitat social i promoure la integració social i utilitza l’esport per a combatre la vulnerabilitat social i promoure la integració social.

tracking