Diari Més

Societat

Cap entitat recull animals abandonats al Baix Camp des del 30 de juny

La protectora encarregada va renunciar-hi per no poder fer-ho amb la quantitat econòmica que cobraven i, ara, el Consell Comarcal li duplicarà la xifra per can

Imatge de la llar d'Olescan, on anaven els gossos del Baix Camp.

Cap entitat recull animals abandonats al Baix Camp des del 30 de junyJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del 30 de juny cap protectora se n’encarrega al Baix Camp (a excepció de Reus que té conveni amb una altra companyia) de recollir els animals abandonats. És la problemàtica derivada de la renúncia de la protectora animal Olescan, situada a Torredembarra. L’entitat va pactar a l’inici de l’acord amb el Consell Comarcal del Baix Camp una quantitat, 92 euros per animal, que finalment no els ha resultat rendible per a la recollida, esterilització i acollida al seu centre.

Un cop produït el trencament de l’acord, l’ens comarcal ha estat buscant un remei aquestes dues darreres setmanes. Finalment s’ha optat per negociar una pròrroga amb la mateixa entitat, a fi que el servei no es veiés interromput al llarg de l’estiu, quan precisament es registren de forma més massiva els abandonaments de cans i d’altres animals. A tall d’exemple, Olescan rebia l’estiu passat uns 30 animals a la setmana i, en canvi, només es registraven entre 10 i 12 adopcions. El Consell ha incrementat de forma substancial la quantitat abonada per cada animal a Olescan, per tal de mantenir a l’entitat a càrrec de la gestió, en vista que a la demarcació no hi ha massa més opcions. Així, es dupliquen ben bé els 92 euros que es pagaven per la recollida de cada animal: ara arribarà a prop dels 180 euros.

Ho van decidir dimecres passat els alcaldes de la comarca, reunits en consell. L’acord es formalitzarà de forma definitiva aquest dimarts a la tarda, un cop sigui aprovat per la junta de govern de la institució. D’aquesta forma es posarà fi a 19 dies sense que ningú es faci càrrec de la cura i gestió dels animals abandonats dels municipis de la comarca.

La pròrroga és estricament temporal, ja que el Consell busca a hores d’ara una opció a llarg termini, que s’allunyaria de la línia d’actuació seguida fins ara. Els tècnics de l’ens estudien la viabilitat econòmica, i els elements a favor i en contra de fer públic el servei de recollida, i de construir el seu propi refugi.

Els Consells faran canvis

Segons ha pogut saber Diari Més de diverses fonts, a la manca de satisfacció per l’actual model s’hi sumen també els consells de l’Alt Camp i el Tarragonès. Aquest últim, precisament, també ha donat un any de pròrroga a l’empresa que actualment gestiona aquest servei, per tal de buscar un nou model de gestió de cara al 2017. Així, la setmana passada es va realitzar una reunió per tractar el tema amb membres tècnics de cada institució comarcal, el responsable dels Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat a la província, un tècnic veterinari de la conselleria de Barcelona i un advocat de l’organisme autonòmic.

La portaveu de l’entitat animalista Libera! a Tarragona, Anna Carbonell, qui també va ser convidada a la reunió, va posar l’accent en la necessitat de posar la recollida i l’acolliment dels animals abandonats en mans de protectores o entitats sense ànim de lucre, i no en mans d’empreses privades que, en la seva opinió, «només busquen generar beneficis... I és normal». Per Carbonell només hi ha una solució possible, és «fer un pla territorial i crear una xarxa. A cada comarca es podria crear un refugi que fos gestionat mitjançant un concurs públic. Uns refugis que compleixin i garanteixin el benestar dels animals». L’activista va afegir que en matèria d’acolliment animal, «no s’han fet mai bé les coses, i això ha estat amb la complicitat de l’administració. La mateixa administració ha vulnerat la llei constantment», en aquesta matèria deia.

tracking