Diari Més

Civisme

Augmenten les sancions per tinença de gossos perillosos

Des de principis d’any ja s’han registrat 8 multes, la majoria per no tenir la llicència corresponent

Si els gossos perillosos estan en un espai públic han d'anar lligats i dur posat el morrió.

Augmenten les sancions per tinença de gossos perillososACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sancions imposades a aquelles persones que tenen gossos qualificats de perillosos, tornen a augmentar. Si en tot l’any 2015 només es van registrar cinc sancions per incompliment de la normativa de tinença de gossos susceptiblement perillosos, des de començaments d’any ja se n’han imposat vuit.

A més, l’any passat totes les multes registrades estavan catalogades com a greus, mentre que de les vuit d’enguany només dos són greus i les altres sis són molt greus. La diferència entre la primera i la segona està en l’incompliment de la normativa. Una infracció greu implica, majoritàriament, que el propietari porta el gos sense morrió i/o deslligat, i la multa té un import de 301 euros. En canvi, les infraccions molt greus es registren perquè el propietari de l’animal no té una llicència preceptiva. En aquest cas, l’import de la sanció és de 2.500 euros.

Tot i que la xifra és superior a l’any passat, està lluny de superar les dades del 2014, quan es va arribar a sancionar fins a 25 persones, de les quals només tres eren de caràcter molt greu. Al 2013, el primer any que es va començar a imposar aquest tipus de sancions, es van registrar 13 multes, només cinc de molt greus. D’aquesta manera, aquest 2016 és l’any en què s’han multat a més persones de caràcter molt greu, és a dir, que no tenen la llicència adequada.

El marc normatiu

Segons la normativa catalana, que és la mateixa que aplica l’Ajuntament de Reus, als espais públics els gossos potencialment perillosos han d’anar lligats, amb una corretja de màxim 2 metres, i han de dur morrió. Aquest ha d’estar homologat per a la raça en qüestió.

A més, la persona que condueixi un animal de raça perillosa en públic haurà de portar la corresponent llicència administrativa i la certificació acreditativa de la inscripció de l’animal en el Registre Municipal d’animals potencialment perillosos. És, precisament, en aquest punt, on moltes de les persones multades fallen,

Per últim, la normativa estipula que els menors de 16 anys no poden portar gossos potencialment perillosos en espais públics.

Les races de gossos que, majoritàriament són objecte de l’expedient sancionador són American Staffordshire Terrier, seguits de Pitbull i, en menor mesura, Rottweiler i barreges entre diferents races.

tracking