Diari Més

Infraestructures

El director d'Aeroports de Catalunya assegura que econòmicament convindria tancar l'aeroport de Reus

Explica que acumula cinc milions d’euros de pèrdues cada any, però l’aspecte social i públic del territori el fa necessari

El director d'Aeroports de Catalunya assegura que econòmicament convindria tancar l'aeroport de Reus

El director d'Aeroports de Catalunya assegura que econòmicament convindria tancar l'aeroport de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any l’Aeroport de Reus genera uns guanys de prop de 9 milions d’euros, però, per l’altra banda, té una despesa de gaire bé 14. Això genera pràcticament unes pèrdues anuals de 5 milions d’euros. Així ho presentava, l’exdirector d’Aena, Carlos Medrano, en el marc de la jornada Situació i Estratègies de Futur de l’Aeroport de Reus.

Aquestes xifres negatives es deuen, sobretot, per la temporada d’hivern, on al dia tan sols hi operen dos o tres vols setmanals. «El futur passa per intentar desestacionalitzar l’activitat», va objectivar el director d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela.«Si només parléssim des del punt de vista financer, el que faria és tancar l’aeroport», va argumentar el director, que va afegir que aquestes infraestructures juguen, però, un paper clau en el servei públic del territori.

Candela també va exposar que, des del seu punt de vista, «el tràfic de Reus hauria tocat fons», ja que moltes companyies low cost opten per operar a Barcelona. Tot i això, considera que les perspectives de cara al 2017 i al 2018 «són positives». Aquest va ser el resum de la jornada.Tot i aquesta imatge positiva, Medrano va parlar d’un fet greu: «Els problemes de l’Aeroport de Reus no es poden veure ni des de Madrid ni des de Barcelona. Hi ha d’haver una gestió local».

Les oportunitats del Prat

Tant economistes com empresaris del sector aeronàutic van remarcar que una de les principals oportunitats de Reus passa, precisament, per la saturació de l’Aeroport del Prat de Barcelona. «El futur aeri de Reus va lligat al de Barcelona i s’ha de passar a ser el segon aeroport secundari de la capital», va remarcar el professor d’Economia del Transport de la Universitat de Barcelona, Xavier Fageda, que va remarcar que el Brèxit suposarà una «amenaça important», ja que gran nombre dels visitants són d’origen anglès. Concretament, el 80% dels turistes que vénen a Reus són del Regne Unit i Irlanda, especificava Candela. En aquest sentit, Fageda va exposar que cal canviar la dinàmica i fer que la gent del territori vegi l’aeroport reusenc com a punt d’origen i no es desplacin fins a Barcelona.

Al 2008, segons explicava Candela a les companyies els costava el mateix anar a Barcelona que a Reus i per això moltes aerolínies es traslladaven a la capital.

Per això el futur de les instal·lacions reusenques passa, segons el director d’Aeroports de Catalunya, per aprofitar els nous projectes turístics del territori, com BCN World o Ferrariland. «La marca Costa Daurada, Reus o la química del Camp de Tarragona tenen tirada», resumia Candela per tal d’enfocar l’estratègia en aquests sectors.

Nou destí amb Jet2.com

Aquestes dades es van donar a conèixer just el mateix dia que la companyia aèria Jet2.com anunciava una nova destinació amb l’Aeroport de Reus: Birmingham. Aquesta nova ruta, però, no començarà a fer-se efectiva fins al pròxim estiu.D’aquesta manera, la companyia tindrà, si no elimina cap ruta, un total de 9 destinacions, igualant Ryanair: Belfast, Nottingham, Edimburg, Eindhoven, Glasgow, Leeds, Manchester i Newcastle.Amb aquesta incorporació se suma a les últimes rutes presentades: Glasgow i Bristol.

tracking