Diari Més

Música

La música també pot narrar històries

La Banda Simfònica de Reus va guanyar el Concurs Internacional de Bandes Simfòniques de Lleida

El conjunt musical reusenc està compost per uns 50 músics d'entre 13 i 25 anys.

La música també pot narrar històriesDIari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Banda Simfònica de Reus (BSR) s’ha consolidat com la millor a escala internacional en la seva categoria. El passat cap de setmana, l’agrupació musical va participar en el Concurs Internacional de Bandes Simfòniques a Lleida, conegut com a Fem Banda, d’on en va sortir com a guanyadora. El certamen va comptar amb diversos concursos però el que interessava als músics reusencs era el de Bandes Simfòniques, que va tenir lloc dissabte a l’Auditori Enric Granados. En total competien quatre bandes, entre elles la local i la Banda Simfònica Roquetes Nou-Barris de Barcelona, l’Agrupació Musical l’Alcalaten de l’Alcora, ambdues d’una altra categoria, i l’Orchestre d’Harmonie de l’Union de Toulousse (França), que van ser els rivals dels reusencs en la categoria major. El concurs va estar organitzat en dues seccions: una primera secció per a bandes d’entre 61 i 80 components en la qual hi participava la BSR, i una segona secció per a bandes d’entre 40 i 60 músics.

Interpretació de sentiments musicals

Per concursar, la banda simfònica reusenca va tocar tres peces: la primera de totes, un pasdoble de presentació, que no era puntuable, el Traner del mestre Rafael Talens Pelló. A continuació, els músics reusencs, dirigits pel director Joan Ramon Reverté, van interpretar la peça Rebroll, del compositor Salvador Brotons. Aquesta obra és de gran dificultat i era obligada per a totes les bandes concursants. Per últim, van acabar amb l’obra Expedition, del mestre alacantí Oscar Navarro. La tercera de les peces era de lliure elecció, escollida pròpiament per la banda reusenca. «Els comentaris del tribunal van ser que vam transmetre moltes emocions i vibracions amb la música», explicava Reverté. El fet de poder treballar les obres amb els compositors de les peces els va ajudar molt a l’hora de preparar, durant sis mesos, les actuacions i afinar molt per dotar-les de gran expressivitat. A més, van tenir suport extern, ja que la competició permet que una banda tingui el reforç de fins a sis músics de fora. En aquest sentit, els principals reforços van ser una arpa i violoncels, que els van permetre complementar les dues peces principals.

L’obra Rebroll està inspirada en el sentiment català, explica el director de la banda. Al principi de la peça els instruments sonaven amb gran intensitat per expressar el valor de la defensa d’aquest sentiment. El solo dramàtic de la cruesa de la Guerra Civil el transmetia un saxo tenor, mentre que el clarinet i el saxo soprano refermaven, a la tercera part de la peça, el rebrot del sentiment català.

El mateix va passar durant la interpretació de la peça Expedition, que narra un viatge a l’Antàrtida. Començava, també, amb la intensitat musical que il·lustrava el carregar de les caixes per iniciar el viatge. Durant la peça s’alternaven els moments freds, lents i suaus amb els ràpids, que explicaven les allaus viscudes durant l’expedició i es transmetien amb una secció rítmica molt ràpida. «El públic ens va comentar que es va imaginar tot el viatge», explicava Reverté.

Amb les interpretacions d’aquestes tres peces, dues d’elles puntuables, la Banda Simfònica de Reus es va classificar en primera posició de la seva categoria. Perquè no n’hi havia prou amb simplement guanyar, el conjunt reusenc va ser la banda que va obtenir major puntuació en el concurs. Per aquest motiu, el director va ser l’encarregat de dirigir la peça que van interpretar conjuntament totes les bandes.

Ara els queda pensar endavant, i tenen algun projecte per a Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, i també es volen presentar al Concurs Mundial de Bandes de Kerkrade, a Holanda el 2017.

tracking