Diari Més

Cultura

La figura del Toda més internacional encara deixa molt per descobrir

L’exposició ‘Eduard Toda i Güell (1855-1941): De Reus al món’ es pot veure fins al 7 de gener

La figura del Toda més internacional encara deixa molt per descobrir

La figura del Toda més internacional encara deixa molt per descobrirCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalogar el personatge d’Eduard Toda com una figura «polifacètica» no és una exageració. «És d’aquells personatges fascinants però desconeguts». Així el definia el delegat territorial de cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, durant la presentació de l’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): De Reus al món. Aquesta nova mostra, que s’emmarca dins de l’any Toda, es divideix en cinc grans blocs, que coincideixen en les grans etapes de la vida de l’il·lustre reusenc.

L’historiador Jaume Massó, que ha dedicat gran part del seu temps a investigar la figura de Toda, explicava que era un personatge «brillant però fallava en el dibuix». Això el va portar a fer un «amic complementari», com Antoni Gaudí, durant la seva etapa per l’institut. Un era versat en la paraula i de grans idees i l’altre era capaç d’il·lustrar-les.

De Reus a Xina com a vicecònsol

Amb només 21 anys, Toda ja va ser nomenat vicecònsol i traslladat a Macau, Xina. Allí s’encarregava de les qüestions econòmiques, però el seu afany de coneixement el va portar a visitar el país, així com el Japó i Filipines. Allà on anava aconseguia objectes de col·lecció, com és el cas d’una cota de malla filipina, propietat del Centre de Lectura i que es pot veure a l’exposició.

El gran egiptòleg català

Sens dubte, pel que és més conegut Toda és per la seva estada a Egipte, també com a vicecònsol. Allí va col·laborar activament amb entitats arqueològiques i va ser el primer egiptòleg a descobrir una tomba intacta i «encarregar-se del seu buidatge i inventari», explicava Massó.

La tercera part de l’exposició permet veure l’estada del reusenc a l’Alguer, on va fer gran difusió de la seva cultura i literatura. Eduard Toda va acabar essent Cònsol General, i en retirar-se d’aquesta professió va donar totes les seves medalles al Santuari de Misericòrdia. A més, fins fa poc encara estava vigent el manual oficial del dret consular d’Espanya que va escriure, així com un reglament general per a la jurisdicció consular.

Reconstrucció d’Escornalbou

Amb els diners que havia recollit al llarg dels anys com a cònsol i delegat al Regne Unit per una naviliera espanyola, va comprar el monestir d’Escornalbou per reconstruir-lo al seu gust, deixant-hi elements i referències dels seus viatges. Desprésde viure-hi de ser conegut com «el senyor d’Escornalbou», el va cedir a l’Arquebisbat de Tarragona i es va retirar a Poblet, «el seu somni de joventut», el va restaurar i va fer que hi tornessin els monges. Tot aquest repàs biogràfic, ple d’objectes i llibres de Toda, es pot veure a l’exposició al Museu de Reus fins al 7 de gener del 2017.

tracking