Diari Més

El Mercadal emmudeix amb una Tronada que va petar 'al revés'

Tota una tarda de danses i balls del seguici celebren la vigília de la Festa Major de Sant Pere, que culminarà aquest dimecres amb les actuacions de lluïment

El Mercadal emmudeix amb una Tronada que va petar 'al revés'

El Mercadal emmudeix amb una Tronada que va petar 'al revés'Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Reus ja es respira l’aroma de la Festa Major. La pólvora és l’olor més característica de Sant Pere. I ahir es va sentir ben fort a la plaça del Mercadal.

Els 22 balls, bèsties i colles del seguici festiu no van parar d’oferir les seves danses i actuacions des de les vuit de la tarda.La plaça, plena de gom a gom, clamava i ballava a cada actuació. Aquest dimarts va ser la posada en escena dels nous balls de cercavila dels Cavallets, amb la nova cançó composta per celebrar la seva majoria d’edat. També van lluir el nou vestuari per primera vegada a la Festa Major.

La colla castellera dels Xiquets de Reus va deixar veure un 9 de 7.

Tot i l’eufòria de la festa, la plaça va emmudir amb el ball solemne curt de l’Àliga com a salutació a les autoritats. Amb aquesta ballada majestuosa es donava el tret d’inici a l’anada a Completes, que un cop més no va comptar amb la presència dels regidors de la CUP, que anteriorment ja havien notificat la seva absència.

Després d’uns moments d’espera, on a dins la Prioral se celebrava el Solemne Ofici de Completes per obrir l’altar major on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de Sant Pere, s’iniciava la tornada a la plaça del Mercadal, aquest cop amb el tradicional pilar caminant dels Xiquets de Reus, que va des de l’entrada de la Prioral fins al costat de l’Ajuntament.

La tornada a plaça va ser un dels moments amb més nervis de la tarda. Es barrejaven sentiments contraposats: voler seguir veient com els elements del seguici fan els seus balls i tenir ganes que acabin per poder viure un cop més la intensitat de la Tronada.

La Tronada de la vigília

Cada any, els encarregats de posar a punt tots els mascles elaboren un disseny únic per a l’esclat de la primera pólvora. En el disseny de la tronada d’ahir es podien apreciar les tres claus de Sant Pere i els tres panys on s’insereixen. El convidat d’honor a la Festa Major va ser l’alcalde de Falset, Jaume Domènech i Jordà, que, a més, va ser l’encarregat d’encendre la Tronada de la vigília de Sant Pere. Les altres dues tronades d'aquest dimecresles encendran l’Escola Alba, que celebra el seu trenta-cinquè aniversari, i el president del CF Reus, Xavier Llastarri, com a homenatge perquè l’equip de futbol ha pujat per primera vegada a la història a Segona A.

El segon silenci de la revetlla es va produir durant la Tronada, ja segons abans i tot que s’encengués. Els esclats de llum vermella i taronja i la pólvora, van fer emmudir tot el públic. En petar l’últim masclet la plaça es va convertir en un bullici. Primer van venir els aplaudiments i després el desconcert en descobrir que la Tronada havia petat en el sentit contrari al que és habitual. La gent criticava durament el fet de «vergonyós i lamentable».

Cal recordar que la Cucafera de Reus estrena a una nova cançó, elaborada per la professora i cap de colla, Ingrid Camplà.

tracking