Diari Més

Infraestructures

Aena diu que no li pertoca el canvi de nom a l'Aeroport i demana «consens»

La gestora de l’aeròdrom avisa per carta a l’alcalde que el tràmit correspondria al Ministeri de Foment; l’Ajuntament s’hi adreçarà

Una imatge de l'interior de l'Aeroport de Reus, amb els mostradors de facturació.

Aena diu que no li pertoca el canvi de nom a l'Aeroport i demana «consens»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta presentada pel PP i aprovada al ple del passat sis de maig per sol·licitar a Aena que inclogués el nom d’Antoni Gaudí a l’Aeroport de Reus haurà d’esperar. Després que l’Ajuntament iniciés els moviments per realitzar la petició a la gestora de l’equipament, Aena ha respost, mitjançant una carta adreçada a l’alcalde Carles Pellicer i amb data del mateix mes de maig, que el tràmit no és competència seva i que, de qualsevol manera, la incorporació de la denominació d’Aeroport Antoni Gaudí de Reus hauria d’anar vinculat a un «ampli consens institucional», com és habitual en aquest tipus de casos. El fet és que, com que el text de la proposta a què el plenari va donar llum verd concretava l’enviament de la sol·licitud a Aena –i al Parlament de Catalunya i al Congrés–, caldrà ara informar del nou escenari a una comissió per tal que l’Ajuntament pugui remetre la mateixa petició al Ministeri de Foment o sospesar una altra opció, tal com confirmen fonts municipals.

Al moment de plantejar-se la proposta al ple, el regidor de Promoció Marc Arza la qualificava de juantxi, en «reconeixement» a la de similar que havia plantejat al 2010 la CORI, i apuntava el fet que «és important lligar el nom de l’arquitecte Gaudí al nostre aeroport deixant clar que el nom de Reus, de la ciutat, també hi ha de ser». Sebastià Domènech, per la seva banda, parlava d’«homenatge» a Gaudí i detallava, en resposta a les conseqüències que el canvi de denominació podria tenir sobre la reactivació econòmica de l’equipament, que «un senyor que viu a Dusseldorf o a Ottawa potser no coneix Reus però segur que coneix el nom d’Antoni Gaudí». «Des de Barcelunya i des de Tarragona ens estan intentant prendre el nom de l’Aeroport de Rues i jo, abans que es digui Barcelona Sud o Tarragona-Reus, prefereixo blindar-lo i mantenir-lo amb Aeroport de Reus Antoni Gaudí», afegia el popular. La proposta va prosperar amb els vots favorables del govern –CiU, ERC i Ara Reus, de PP i de Ciutadans, i el «no» de CUP i PSC.

En emetre el vot, al mateix ple i en representació dels cupaires, Mariona Quadrada feia manifest l’agraïment «que surti el tema de l’Aeroport però estem perdent deu minuts o un quart en una proposta de nom i no ens esmercem en fer una anàlisi de la situació, dels serveis, de la gent que hi treballa... Si el que pretén és el grup municipal del PP és crear marca i projectar Reus, què millor que dir-li Aeroport de Reus». Al seu torn, des del PSC, Andreu Martín es preguntava si «hi ha alguna manera més reusenca d’anomenar l’Aeroport que Aeroport de Reus» i deia que «aquesta qüestió no està entre les que són més immediates i la manera com es podria fer no és la millor manera de fer-ho. La ciutadania hauria de dir primer si vol un nom diferent a l’Aeroport de Reus i escollir, si fos així, quin voldrien que fos».

Una «petició conjunta»

Fonts d’Aena detallaven a aquest mitjà que «per fer efectiu un canvi de nom –a un aeroport– cal que tots els organismes implicats facin una petició conjunta» i apuntaven que, un cop aquest es porta a terme, «el canvi de nom es publica al BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) i és responsabilitat del Ministeri corresponent», en aquest cas, el Ministeri de Foment. Les mateixes fonts indicaven, sobre aquest tràmit, que «no és Aena qui ho decideix» i concretaven que, en el global del procediment i fins al moment «no hi ha cap novetat». La hipotètica nova denominació d’Aeroport Antoni Gaudí de Reus resta pendent ara que l’Ajuntament s’adreci al Ministeri de Foment.

tracking