Diari Més

Sanitat

La patronal de la sanitat privada posa Reus com exemple de la pèrdua de centres 'de la societat civil'

ACES rebutja la pretensió del conseller de Salut de finançar la sanitat pública amb l'assistència privada als centres públics

El conseller de Salut, Toni Comín

La patronal de la sanitat privada posa Reus com exemple de la pèrdua de centres 'de la societat civil'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), patronal de la sanitat privada, ha mostrat avui la seva«absoluta disconformitat»amb la pretensió del conseller de Salut, Antoni Comín, de finançar la sanitat pública amb l'assistència privada als centres públics.

La patronal ha qualificat la intenció del conseller de «despropòsit»i ha rebutjat que Comín vulgui«promoure i encoratjar que es realitzi activitat sanitària privada a centres sanitaris públics».

El conseller va anunciar recentment que dictarà una instrucció la pròxima tardor a través de la qual pretén«regular els riscos d'equitat que genera»aquesta mesura.

Comín que en el seu moment, a l'accedir al seu càrrec, va assegurar que la seva principal intenció era la de «desprivatitzar»el SISCAT (Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya), va afirmar fa uns dies que volia«garantir que no es fa negoci privat amb l'atenció sanitària púbica».

La patronal denuncia que «ara nega la major i afirma que no volem prohibir l'activitat privada dels operadors públics perquè és una font de finançament a la qual no podem renunciar, hi ha molts proveïdors públics que quadren el pressupost gràcies a aquesta activitat privada que fan».

La presidenta d'ACES i de l'Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASP), Cristina Contel, ha recordat que ja va promoure una demanda judicial contra el model de Barnaclínic SA, com a empresa privada de l'Hospital Clínic de Barcelona, i que actualment segueix fent activitat sanitària privada a les seves instal·lacions.

Segons Contel, Barnaclínc«serveix de mirall replicant la resta d'hospitals públics del territori català».

Contel ha criticat que Comín digués que «Barnaclínic, braç privat de l'Hospital Clínic, no té res a veure amb privatitzar, sinó més aviat amb publificar perquè es treu del pastís privat de la privada i reverteix a l'hospital públic».

«Existeixen molts models de finançament de la sanitat pública, des dels clàssics Bismarck i Beveridge, als més moderns i d'eficiència i eficàcia constatada com el model sanitari dels països Baixos», ha explicat Contel.

«Però, el model-experiment que proposa el conseller Comín, ja està testat a Catalunya, on sense encoratjar ni promoure la seva implantació, com ara fa, s'han anat sacrificant els centres sanitaris privats del territori», ha denunciat Contel.La presidenta de la patronal ha posat com a exemple la ciutat de Reus«líder en l'existència d'aquestes clíniques privades, que en les últimes dècades han passat de tenir nou clíniques creades per iniciativa de la societat civil a tenir-ne tan sols una».

Contel ha rebutjat que «perquè la sanitat pública pugui quadrar els seus comptes s'hagi de sacrificar l'empresariat sanitari»i ha recordat«els milers de professionals i treballadors als quals es dóna feina directa i indirectament des del sector que ACES representa».

tracking