Diari Més

Judicial

Absolt l'autor de la falsa amenaça de bomba que va fer desallotjar el bingo del raval de Jesús l'any 2015

Fiscalia sol·licitava un any de presó i el conseller Jané havia demanat «contundència» davant els fets, en plena alerta jihadista

L'incident va obligar a tallar el raval de Jesús, al novembre de 2015.

Absolt l'autor de la falsa amenaça de bomba que va fer desallotjar el bingo del raval de JesúsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’home que va amenaçar amb fer esclatar un fals cinturó d’explosius al bingo del raval de Jesús, la matinada del 21 de novembre de 2015, ha quedat absolt del delicte de desordres públics que l’imputava el Ministeri Fiscal. Com a conseqüència de l’avís, els Mossos d’Esquadra van activar el protocol antiterrorista i van desallotjar 200 persones del local, en un operatiu que va tallar el trànsit al centre. La Fiscalia Provincial de Tarragona sol·licitava un any de presó per a l’acusat, veí de Cambrils i de 37 anys, i el conseller de l’Interior, Jordi Jané, havia comparegut per demanar «més contundència» davant els fets en un context d’alerta antiterrorista nivell 4 i pocs dies després que se succeïssin els atemptats jihadistes de París. La sentència, amb data del passat 27 d’abril i fruit d’un procediment ràpid celebrat al març al Jutjat Penal, absol l’home, tal com confirmen fonts del Ministeri Fiscal.

L’escrit de conclusions provisionals de la Fiscalia apuntava que el fals home bomba va demanar al cambrer del bingo que li omplís el got de beguda i va anunciar la seva intenció d’immolar-se «amb ànim de provocar l’alarma entre els qui l’envoltaven». Prop de 200 persones es trobaven a l’interior del local. Va ser després d’acabar de beure el segon got quan el veí de Cambrils va comunicar que, «llavors sí», estava convençut de fer esclatar allò que havia presentat com un cinturó carregat d’explosius. Personal del bingo va alertar al 112 i efectius dels Mossos d’Esquadra –entre els quals, també el TEDAX– es van personar al raval de Jesús.

L’operació policial va portar-se a terme entre les dues i les quatre de la matinada, va comportar el desallotjament dels clients del bingo i va tocar a la fi en comprovar-se que no hi havia cap explosiu dins el recinte i amb l’home, d’origen algerià, detingut i acusat per un delicte de desordre públic. Tot i l’activació del protocol antiterrorista, l’incident va passar desapercebut per la majoria dels veïns de la zona i no es va generar caos, en part, pel fet de produir-se durant la matinada. Després d’haver passat a disposició judicial, l’home va quedar en llibertat a l’espera del judici.

Sobre l’incident –que es registrava en el marc d’un reguitzell de falses alarmes arreu del territori en els dies següents als atemptats jihadistes de París–, el conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, assegurava esperar que «la resposta judicial sigui contundent» i castigui l’home per la seva acció. «No ens podem permetre aquestes falses alarmes», considerava en una compareixença pública el conseller, que opinava que actuacions d’aquest tipus «no haurien de passar» perquè afecten la població i les tasques d’investigació policial sobre amenaces reals.

Delicte de desordres públics

Fonts properes al cas concreten que la sentència absolutòria sorgida del judici ràpid hauria vingut donada pel fet que el delicte de desordres públics, que està tipificat amb penes de presó de sis mesos a tres anys, castiga l’alteració de la convivència pacífica i ordenada i va més encaminat a tractar «diferents qüestions del tipus de protestes que acaben en aldarulls o de trucades de graciosos per donar falsos avisos» que no pas específicament orientada al terrorisme.

Coincidint amb els fets ocorreguts al bingo del raval de Jesús, el territori havia viscut avisos similars al llarg dels dies anteriors i en diferents localitzacions. Dins el Camp de Tarragona, les alarmes s’havien disparat poques hores abans també a Valls, quan el cap de Serveis del Pius Hospital de Valls va decidir alertar la policia local després d’adonar-se que feia una bona estona que hi havia una motxilla blava abandonada prop de l’entrada a les Urgències del centre mèdic. Els Mossos d’Esquadra van acordonar els carrers del voltant del centre hospitalari, mentre els TEDAX van poder comprovar que no hi havia cap artefacte explosiu a l’interior de la bossa.

Una setmana abans, la policia catalana també va haver d’actuar al carrer Puríssima Concepció de Reus, on va ser detingut un home per assetjar dues noies i per desobeir les indicacions que en el moment de la seva intervenció els agents realitzaven. Davant els mateixos agents, l’home, d’origen nigerià, va cridar «Al·là és gran!», una proclama que no havia pronunciat durant la discussió amb les dones.

tracking