Diari Més

Societat

La preocupació pels refugiats i les guerres es fan presents a Reus

La ciutat podria donar asil a persones que han marxat del seu país d’aquí a 6 o 8 mesos

La preocupació pels refugiats i les guerres es fa present a Reus

La preocupació pels refugiats i les guerres es fa present a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el marc del Dia Internacional dels Refugiats l’associació Reus Refugi va organitzar ahir a la plaça Llibertat la seva primera activitat: un mercat solidari per recollir diners per al projecte jurídic de l’entitat Stop Maremortum.

Sens dubte, el moment més important de l’acte el va protagonitzar l’economista i activista per la pau i la justícia social, Arcadi Oliveres, que va parlar sobre els refugiats i les migracions i el paper dels països del primer món en aquests fets. «Refugi i migracions és el mateix», va voler deixar clar l’activista, que va ressaltar que «es tracta de gent que va movent-se d’un lloc a un altre per poder viure millor». En aquest sentit va voler emfatitzar que «l’activitat dels països rics genera aquestes migracions». Oliveres es va referir, en aquests casos, per exemple, a la quantitat d’immigrants procedents de Síria per culpa de les guerres causades pels Estats Units d’Amèrica.

Un altre fet que va voler destacar l’economista van ser les armes. «Els refugiats vénen per les guerres que occident ha provocat. I les armes són el principal problema», va aclarir el conferenciant, i va voler afegir que «les armes tenen sempre una direcció de venda de nord a sud». Oliveres es referia a què són els països del primer món els que proporcionen les armes als països més desfavorits, que estan sempre en guerra i al final «les pateixen la gent del sud». També va exposar una dada més: «En canvi, el mercat de la droga és inversament proporcional al de les armes», ja que el sistema de compra i venda va de sud a nord.

Espanya es posiciona entre els números 6 i 9 en la llista mundial de països venedors d’armes. Així ho va sentenciar ahir Arcadi Oliveres, que ho va descriure com una situació «lamentable». Entre els països en conflicte a qui l’estat ven destaquen Aràbia Saudí, Israel, Líbia i Afganistan.

Tot i que la conferència d’Arcadi Oliveres va ser l’acte central de la jornada, aquesta va estar marcada per tot un seguit d’activitats. Un mercat de segona mà de roba, bijuteria i llibres cridava força l’atenció del públic assistent. Tot el material provenia de donacions particulars. «Tenim més coses de les que podem posar a la parada», exposaven els organitzadors de Reus Refugi. Altres col·lectius que donen suport a l’associació també hi van voler col·laborar. Uns feien sabó artesà, altres dibuixos a la pell amb henna, i també hi havia dolços i pastes marroquins. «Estem molt contents, està venint força gent», emfatitzaven des de l’entitat.

Refugiats a Reus

Després que la Junta de Portaveus del Consell de Solidaritat i Cooperació aprovés una proposta de resolució en referència a la situació dels refugiats on es deia que la ciutat volia acollir-ne, mig any després no se n’ha sabut pràcticament res més.

«El procés s’està dilatant en excés», exposava la regidora de la CUP, Marta Llorens, que defensa, a més, que l’arribada de refugiats a Reus «suposaria una mínima disposició de recursos» i que «serien molt pocs refugiats per capita». Per la seva banda, un dels membres de la plataforma Reus Refugi, Xifré Ramos, exposava que s’està desenvolupant un document per saber quins recursos hi ha a Reus, tant a nivell d’entitats i institucions com de particulars per poder acollir aquestes persones necessitades. «Tot va sobre la marxa», deia Ramos, que defensava que el procés va més a poc a poc «pel tema de les eleccions».

Creu Roja de Tarragona és qui coordina l’arribada i distribució dels refugiats, que van arribar el darrer més a Tarragona. Segons informen, s’està avaluant les condicions laborals i tècniques perquè d’aquí 6 o 8 mesos alguns puguin venir a viure a la ciutat.

tracking