Diari Més

Agricultura

Productors d'ametlla podrien tenir la Llotja de Múrcia com a referència

El preu orientatiu que es marca des de Reus continua sent força inferior al del mercat

Productors d'ametlla podrien tenir la Llotja de Múrcia com a referència

Productors d'ametlla podrien tenir la Llotja de Múrcia com a referènciaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu que marca la Llotja de Reus pel que fa a l’ametlla és entre 50 i 60 cèntims inferior al que marca la Llotja de Múrcia. Aquest fet fa plantejar a diversos productors de la zona què està passant. El responsable de Fruita Seca del sindicat de JARC COAG a Tarragona, Xavier Vela, exposa que «si veiem que la llotja no ens representa acabarem mirant la de Múrcia».

La llotja reusenca és un organisme independent i fixa uns preus orientatius que els productors i compradors, en aquest cas de l’ametlla, segueixen per dur a terme les seves transaccions. L’any passat, des de la JARC ja es van fixar que hi havia compradors que oferien un preu al quilo més alt que el marcat des de Reus, uns 20 o 30 cèntims més, tot i que encara són inferiors als de Múrcia. Això beneficia, en aquest cas, al pagès.

«Hi ha interessos de tercers que se’ns escapen», exposa Vela en relació a l’ens de la capital del Baix Camp, i afegeix que «la Llotja no és tan clara com sembla» i «hi ha interessos per part de grans compradors i fan el que volen». En aquest sentit el representant de la fruita seca explica que el preu de l’organisme murcià s’ajusta més a la realitat que hi ha.

En reunions mantingudes amb la llotja Vela assegura que, quan se’ls preguntava per la cotització de l’ametlla, els representants d’aquest organisme els deien que «el preu de Múrcia era fictici». El membre del sindicat anuncia que al final els acabaran portant liquidacions fetes amb el preu de l’altre òrgan per a què vegin que sí que és real.

Estan a l’espera d’una altra reunió i si les coses no milloren «l’únic que podríem demanar seria deixar de tenir la Llotja de Reus com a referència i mirar la de Múrcia». També exposa que arribar a aquesta situació seria molt lamentable».

El desconeixement general

Vela explica que pràcticament el 99% dels pagesos de Catalunya desconeixen que hi hagi una altra llotja de referència i només tenen informació de la capital del Baix Camp. «Ara comencen a despertar i tenen dubtes», aclareix Xavier Vela. Els productors tenen la llibertat de vendre l’ametlla, o altres productes, al preu de referència que vulgui, acordat amb el comprador. En aquest sentit, si s’arriba a un acord monetari és igual quin referent es tingui. Per aquest motiu des de la JARC demanen que la Llotja de Reus incorpori ambdues referències econòmiques.

tracking