Diari Més

Economia

S'investigarà la cotització d'ametlla que marca la Llotja de Reus

La Unió de Llauradors presentarà la mesura a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris

Un ametller amb els fruits ja oberts.

S'investigarà la cotització d'ametlla que marca la Llotja de ReusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió de Llauradors de València alerta que els preus de l’ametla que marca la Llotja de Reus no són els que es paguen en el mercat. Així ho traslladaran a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), organisme autònom adscrit al Ministeri d’Agricultura, juntament amb la necessitat d’investigar què passa amb les cotitzacions d’aquest fruit sec que està marcant la llotja reusenca, ja que reflecteix una diferència a la baixa de més del 10% del preu real de les transaccions del dia a dia.

Des de l’entitat asseguren que aquesta situació tindrà una influència transcendental aquesta setmana, ja que gran part de les cooperatives liquidaran als seus socis bona part de la producció i, si el preu de liquidació es basa, com és habitual, en el preu de referència que es marca des de Reus, els pagesos es veuran greument afectats en els seus ingressos.

La Unió afirma que des de fa més de dos mesos l’ametlla comuna s’està pagant en el mercat lliure per sobre dels 7,50€/kg d’ametla/gra, mentre que la Llotja de Reus tan sols ha començat a pujar lleugerament el seu preu fa un mes fins a la quantitat de 6,70€/kg, ja que fa dos mesos la diferència era de dos euros. Aquesta circumstància provocarà una pèrdua al soci cooperativista i generarà que gran part dels beneficis de la campanya es perdin en processos especulatius que sempre perjudiquen el pagès. Davant aquesta situació, l’entitat valenciana demana que les liquidacions de les cooperatives es basin en preus reals de mercat i no en els que marca l’ens reusenc.

Els antecedents

El passat setembre el mercat de l’ametlla ja va viure un col·lapse, quan el preu dictat des de la Llotja de Reus va disminuir prop de 2 euros el quilo. En aquell moment, el mercat es va veure acorralat, ja que la disminució del preu va fer que els productors volguessin vendre el fruit sec per patir com menys pèrdues econòmiques millor.

Aquest fet es va produir mesos després que la llotja canviés el seu sistema de cotització. En aquell moment, el preu de l’ametlla estava fixat en 8,20 euros per quilo, mentre que a Reus es trobava pel voltant dels 6 euros. En aquest sentit, els productors ja desconfiaven l’any anterior del preu imposat des de Reus.

tracking