Diari Més

Festes

El Ball de Diables de Reus estarà present a les festes de Sant Pere

L’entitat cultural afirma que els 30 infants podran sortir amb els elements pirotècnics dins la legalitat

El cartell de les festes destaca pels colors taronges que fan pensar en el foc de la Tronada.

El Ball de Diables de Reus estarà present a les festes de Sant PereOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball de Diables de Reus podrà sortir per les festes de Sant Pere 2016 dins la legalitat. Així ho anunciava ahir aquest mitjà de comunicació, que ha confirmat que la normativa empara als 30 nens de l’entitat reusenca.

Des de Diables informaven ahir que, «després de llegir una vegada i una altra vegada les normatives i trobar articles que permeten tirar foc com fins ara», tots els elements festius que hi participen es podran veure durant els actes de la Festa Major. Després d’estudiar-ho detingudament, tant el Ball de Diables com l’Ajuntament han entès que la normativa que ha entrat en vigor recentment, permet utilitzar pirotècnia que no inclogui el marcatge de Conformitat Europea (CE) a totes aquelles persones que tinguin acreditat el títol de Consumidor Reconegut com a Expert (CRE). Segons explicaven des de l’entitat cultural, aquest és un títol que tots els membres tenen d’obligat compliment en fer-se socis de l’associació. Complint aquests requisits, tothom que utilitzi els elements pirotècnics podrà participar de les festivitats. Això fa que, tot i que la normativa marca unes edats límit, de 8 anys, hi hagi una «porta a poder seguir realitzant amb normalitat totes les festes». En definitiva, no hi haurà cap canvi dins la colla, ja que tots aquests requisits ja els anaven complint els anys anteriors. Ball de Diables assegura cenyir-se a la legalitat, acollint-se a la Instrucció Tècnica Complementària número 18 del Reglament de Pirotècnia i Cartutxeria.

D’aquesta manera, la colla reusenca i el consistori han solucionat un entrebanc de la festa que va portar al Ball de Diables a plantejar-se el fet de sortir durant els actes festius de la ciutat, que incloïa la cercavila de foc de la Nit de Sant Joan, el seguici infantil, anada a Completes, matinades, encesa de lluïment, la professó i la carretillada de Sant Pere.

Tot això es va saber ahir, coincidint, precisament, amb la presentació del cartell i el programa de Sant Pere 2016, que contempla algunes novetats.

Nous elements festius

La novetat més destacada per aquesta edició serà la incorporació d’un nou element al seguici festiu. Es tracta de l’Àliga Petita, que es podrà veure per primera vegada el 25 de juny a partir de les deu del matí, durant la plantada dels elements petits al Mercadal.

També la Diada Castellera de Sant Pere, del mateix 25 de juny a les sis de la tarda, presenta alguns canvis, ja que tindrà un format diferent de l’habitual amb motiu de la celebració dels 35 anys de la colla Xiquets de Reus. Els reusencs estaran acompanyats per una colla castellera, la històrica Nens del Vendrell, i per la Muixeranga d’Algemesí, del País Valencià.

Per últim, la botiga de la Festa Major es traslladarà als baixos del Castell del Cambrer, a la plaça del Castell.

Per segon any, se celebrarà la Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Cercolets, el qual celebra els seus 20 anys. No són els únics que estan d’aniversari perquè el Ball de Galeres arriba als 15 anys, el Ball de Cavallets assoleix els 18 anys i estrenarà vestuari el dia 18 de juny a la tarda, l’Àliga fa 20 anys, l’Esbart Santa Llúcia bufarà les 25 espelmes i els Gegants Japonesos commemoren el 60è aniversari.

Coincidint amb l’Any Toda s’ha inclòs al programa de la festa major de Sant Pere. Entre d’altres, la inauguració el 30 de juny a les set de la tarda de l’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al Món.

Un cartell que recorda a la Tronada El cartell de la Festa Major de Sant Pere 2016 ha sorprès de la mà de l’il·lustrador reusenc Josep Basora. Presentat ahir durant l’anunci del programa de festes, Basora va exposar que la il·lustració el transporta a un dels elements més multitudinaris de la festivitat: la Tronada. «Quan penso en Sant Pere, penso amb la Tronada», expressava l’il·lustrador. En aquest sentit, els colors festius recorden clarament al color del foc, element característic. El trencadís que mostren les lletres representa de forma gràfica els esclats dels mascles de la Tronada. Basora ha fet tres dissenys diferents, on el que canvia són els trencadissos de les lletres, que en alguns cartells està més centrat i en algun dels altres més alineat cap a l’esquerra o cap a la dreta.

tracking