Diari Més

Infraestructures

La Generalitat planteja el baixador de Bellissens com a 'nou node intermodal'

L’estudi en què es basarà el projecte que es presenti a Foment veu una plaça a la glorieta de l’avinguda Josep Pla on conflueixin usuaris de tren, bus i bici

La Generalitat planteja el baixador de Bellissens com a 'nou node intermodal'

La Generalitat planteja el baixador de Bellissens com a 'nou node intermodal'Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baixador de Bellissens estarà ubicat a una àrea on 'els plans urbanístics vigents albiren un escenari de futur de nova centralitat urbana' i serà concebut com a 'zona d’intercanvi dels usuaris de diferents modes de transport' i 'nou node intermodal' de Reus, a l’alçada del campus de la URV. Així ho detalla l’estudi inicial, amb data de setembre de 2015, en què es basarà ara la redacció del projecte constructiu i l’estudi informatiu del futur equipament, que sortia a licitació a principis de setmana amb uns terminis previstos de 8 i 12 mesos respectivament. Infraestructures.cat en va difondre ahir un extracte després que l’any passat se’n donessin a conèixer els trets generals.

El document detalla la voluntat del govern de donar lloc a una 'plaça intermodal' a la glorieta de l’avinguda Josep Pla, on poguessin confluir usuaris de tren, bus i ciclistes gràcies a la 'reserva d’espais per a sistemes complementaris de mobilitat: autobusos urbans i interurbans, taxis, vehicles elèctrics i altres sistemes sostenibles'. Fonts del Departament de Territori concretaven ahir que la redacció del projecte del baixador de Bellissens 'posarà en detall' aquest estudi i recordaven que, en tot cas, «depèn del Ministeri de Foment o d’Adif» la seva materialització o no.

L’estudi de 2015 dibuixa l’edifici del que anomena 'nova estació de Reus-Bellissens' com «una construcció sòbria i lleugera però de gran austeritat, feta d’un joc de cobertes que se solapen» i precisa l’adequació d’un 'pas inferior de creuament d’andanes que també serveixi eventualment com a drecera per creuar les vies'. L’accés al baixador des de la plaça del costat ciutat serà possible 'en tot l’horari de Rodalies', mentre que l’accés de la URV 'estarà restringit en les hores de funcionament del campus universitari'.

Oferirà servei a 3.000 passatgers

El futur baixador de Bellissens requerirà una inversió global de vora 15 milions d’euros –set per a completar el vessant purament ferroviari i set més que aniran destinats a l’edifici pròpiament dit–, oferirà servei a uns 3.000 passatgers, anirà ubicat a quatre quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca –de les línies RT1, R14 i R15– i farà augmentar un 100% els usuaris del tren a la zona. L’existència de baixador i estació de trens permetria llavors abraçar homogèniament tot el nucli urbà: el primer podria cobrir prop de 45.000 habitants i la segona un total de 62.000.

El projecte per a la construcció del baixador de Bellissens quedarà redactat entre el maig de 2017 i el de 2018. Infraestructures.cat ha tret a licitació amb un pressupost total de 436.000 euros, el servei d’assistència tècnica per a l’elaboració de l’estudi informatiu i el projecte constructiu. El termini per a la presentació de propostes al concurs públic, tal com reflecteix l’anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), expirarà el proper 11 de juliol i l’obertura de sobres està prevista per al 21 de juliol i el 6 de setembre. A partir de l’adjudicació a l’empresa que s’encarregui finalment de les feines, la Generalitat contempla un marge de 8 i 12 mesos abans de poder posar sobre la taula els dos documents. La licitació, que significarà l’inici de la redacció d’ambdós estudis, arriba, amb tot, dos mesos tard respecte a la data en què la Generalitat s’havia compromès a presentar-los ja enllestits.

tracking