Diari Més

Mobilitat

La Generalitat comença a redactar el projecte per al baixador de Bellissens

Infraestructures.cat treu a licitació, amb un pressupost de 436.000 euros, un estudi constructiu que s’enllestirà en 12 mesos

La Generalitat comença a redactar el projecte per al baixador de Bellissens

La Generalitat comença a redactar el projecte per al baixador de BellissensOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte per a la construcció del baixador de Bellissens quedarà redactat abans del setembre de 2017. Infraestructures.cat va treure a licitació, aquest dilluns i amb un pressupost total de 436.000 euros, el servei d’assistència tècnica per a l’elaboració tant d’aquest projecte constructiu com també de l’estudi informatiu que ha d’acompanyar-lo. El termini per a la presentació de propostes al concurs públic, tal com reflecteix l’anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), expirarà el proper 11 de juliol i l’obertura de sobres està prevista per al 21 de juliol i el 6 de setembre. A partir de l’adjudicació a l’empresa que s’encarregui finalment de les feines, la Generalitat contempla un marge de 12 mesos abans de poder posar sobre la taula els dos documents. La licitació, que significarà l’inici de la redacció d’ambdós estudis, arriba, amb tot, dos mesos tard respecte a la data en què la Generalitat s’havia compromès a presentar-los ja completament enllestits, llastrada pel context d’inestabilitat política.

El futur baixador de Bellissens requerirà una inversió global de vora 15 milions d’euros –set per a completar el vessant purament ferroviari i set més que aniran destinats a l’edifici pròpiament dit–, oferirà servei a uns 3.000 passatgers, anirà ubicat a quatre quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca –de les línies RT1, R14 i R15– i farà augmentar un 100% els usuaris del tren a la zona.

Pellicer: «El procés avança»

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer,valorava ahir «positivament» la licitació de la redacció del projecte, que entén com un «pas» que «significa que el procés avança». Sobre el baixador, Pellicer recordava que «es tracta d’un projecte estratègic per al desenvolupament d’una part de la ciutat, ja que millorarà la mobilitat dels ciutadans, aportarà més connectivitat i ajudarà a potenciar encara més l’àrea del Tecnoparc, l’Hospital Sant Joan i el campus universitari de la URV». L’alcalde confia que, un cop amb el projecte a la mà, el Ministeri de Foment doni també via lliure a la seva materialització pròxima.

L’existència de baixador i estació de trens permetria llavors abraçar homogèniament tot el nucli urbà: el primer podria cobrir prop de 45.000 habitants i la segona un total de 62.000. Les dades es desprenen de l’estudi que va presentar al març de 2015 el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de Pellicer, i que concloïa que és viable la construcció d’un baixador en el corredor ferroviari actual a l’alçada del campus universitari de Bellissens, tot modificant la rasant de les vies. «Si hi ha una nova estació a construir al Camp de Tarragona és aquesta», destacava, i deia que «aquest és un dels punts claus del futur de la ciutat, vinculat a l’Aeroport».

Coincidint amb el venciment de la data inicial per a la presentació dels documents, el PSC preguntava per l’estat del projecte al plenari, i rebia resposta del regidor d’Urbanisme Marc Arza que detallava que «amb l’anterior govern de la Generalitat hi havia el compromís d’assumir el cost de dibuixar-lo, previst pel primer semestre d’enguany. Ara que hi ha un nou govern, hem demanat una reunió i aquesta serà una de les primeres qüestions que plantejarem». També Pellicer, senador a Madrid –en darrer terme, l’execució o no del baixador de Bellissens està subjecta l’aposta que en aquest sentit facin el Ministeri de Foment i d’Adif– havia presentat una bateria de preguntes per demanar dotació pressupostària per a la infraestructura. Amb la licitació en marxa, fonts dels socialistes subratllaven ahir el seu suport a la creació del baixador i recordaven les reiterades propostes plantejades per tal de fer-la possible.

Dues andanes i edifici d’estació

El projecte presentat pel secretari d’Infraestructures l’any passat concreta la construcció de dues andanes, una a cada costat de la via, amb marquesines, i de l’edifici de l’estació, així com l’adequació del seu entorn. També la formació d’un pas inferior per comunicar les andanes, encaminaments amb rampes adaptades a persones amb la mobilitat reduïda i la millora del pas inferior actual sota les vies del tren. La redacció de la documentació, que hauria d’haver finalitzat abans del setembre de 2017, servirà per traslladar-la al Ministeri de Foment i a Adif, i continuar les gestions per tal de traslladar a la realitat el baixador.

Imatge virtual de la nova estació de trens a Reus.

Imatge virtual de la nova estació de trens a Reus.

tracking