Diari Més

Sanitat

Un informe municipal apunta al finançament del CatSalut entre les causes del dèficit a l'Hospital Sant Joan

També s'atribueix el dèficit de 3,1 MEUR a la regularització de facturacions, la disminució dels ingressos de mútues i privats i l'augment de l'IVA

La regidora de Salut de Reus, Noemí Llauradó, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

La regidora de Salut de Reus, Noemí Llauradó, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus ha presentat aquest divendres un informe per determinar les causes del dèficit de l'Hospital Sant Joan, de 3,1 MEUR. Entre els factors que haurien provocat aquest desajust s'enumeren el nou sistema de pagament - des del 2015 per activitat i no per càpita-, la disminució dels ingressos de mútues i privats, l'increment d'activitat o l'augment de l'IVA. L'anàlisi, que s'inicia en l'activitat del 2010, ha estat presentada per l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i la regidora de Salut, Noemí Llauradó, davant la Junta de Portaveus. Segons ha explicat Pellicer, que ha defensat que «s'estan fent les coses ben fetes», dilluns es presentarà el document als treballadors i s'iniciarà també la ronda de reunions amb els diferents grups municipals per analitzar la situació econòmica i «trobar la solució»al dèficit actual.

Un dels factors seria l'increment de la tarifa CatSalut de 3,6%, a partir de maig de 2015, molt relacionada amb l'increment de despesa de personal, a causa del nou conveni laboral que va deixar sense efecte la reducció del 3,8% en nòmina que s'havia aplicat des de desembre de 2014. Això, segons ha detallat Llauradó, ha provocat un sobrecost de 547.797 euros.

D'altra banda, un dels altres factors seria el canvi del sistema de pagament a partir del 2015, que passa a ser per activitat i deixa de ser per càpita. Segons la regidora de Salut de Reus, fins ara l'Hospital rebia una quantitat fixa de diners per població que permetia que, tot i no arribar al llindar contractat, es percebessin els ingressos. Ara, el nou sistema de pagament passa a ser per activitat, de manera que, a més activitat, hi ha també més despesa. A més, el CatSalut va liquidar les càpites dels dos anys anteriors el 2014 i això ha propiciat«menors ingressos»el 2015 en relació al 2014, segons Llauradó. Des de 2014, l'activitat ha pujat significativament, i s'ha mantingut a un ritme similar el 2015, amb, entre altres, les consideracions següents: reduir llistes d'espera quirúrgiques, augmentar la cobertura horària fins a 24 hores al dia i 365 dies l'any el servei d'hemodinàmica, creació de la unitat de nefrologia, i ampliació de la plantilla del servei de farmàcia.Una de les altres causes apuntades pel consistori és que els ingressos en mútues i privats han disminuït per un import de 837.140 euros a causa d'una disminució de la demanda d'usuaris, un canvi de tarifes a la baixa per part de les mútues i l'inici de la regularització de l'activitat público-privada a partir de l'octubre de l'any anterior.Finalment, també s'assenyala l'increment de l'IVA, que repercuteix en el material sanitari, valorat en 454.887 euros, i la Seguretat Social, amb 120.962 euros.

tracking