Diari Més

Justícia

Un Ministeri de Justícia en funcions bloqueja la construcció del nou jutjat d'Instància i Família

La Generalitat disposa dels recursos per obrir el nou ens judicial, considerat «molt necessari», al 2017

Un Ministeri de Justícia en funcions bloqueja la construcció del nou jutjat d'Instància i Família

Un Ministeri de Justícia en funcions bloqueja la construcció del nou jutjat d'Instància i FamíliaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creació i posada en marxa d’un nou jutjat de Primera Instància i Família a Reus, sol·licitat per la Generalitat en el marc de la proposta elevada al Ministeri de Justícia a finals de 2015 per obrir-ne un total de nou arreu de Catalunya, es manté bloquejada pel fet de trobar-se l’organisme estatal en funcions des dels comicis de desembre de 2015. Així ho expliquen fonts del Departament de Justícia, que recorden que la Generalitat, a expenses que el Ministeri de Justícia hi doni llum verd, ja compta amb els recursos necessaris per estrenar jutjat al 2017, prèviament pressupostats. El conseller de Justícia, Carles Mundó, anunciava públicament el passat mes d’abril en el marc de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort al Col·legi d’Advocats de Reus, l’estudi de l’obertura del jutjat –50% Primera Instància i 50% Família i Incapacitacions–, una petició reivindicada en múltiples ocasions per la degana Encarna Orduna a la Generalitat de Catalunya davant el President i a la visita de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Orduna detalla que la creació d’aquest jutjat «descongestionaria els jutjats civils de Primera Instància de Reus, on hi ha molta feina acumulada i des de fa força temps, en una situació complicada» i recorda que «aquesta que plantegem és una petició del tot raonable» i que «Tarragona ja en té un» d’aquest tipus. «No és una reivindicació nova i no tenim constància que la creació del nou jutjat pugui ser ràpida. La qüestió encara està verda», apunta Orduna. I és que «entre les properes eleccions –que han de celebrar-se el 26 de juny–i els nomenaments, el tema podria allargar-se força».

Els serveis de l’Institut Pere Mata

La degana del Col·legi d’Advocats de Reus, amb tot, no hi renuncia i assegura que «no ens aturarem fins a tenir aquest jutjat a Reus». Orduna reitera que «des que vaig arribar al càrrec he mantingut diferents reunions per tal de desencallar la creació de jutjat» i que ja havia «traslladat al conseller Mundó la petició», de la qual aquest es feia càrrec en la celebració de la festivitat del col·legi. Tal com puntualitza, un nou jutjat de Primera Instància i Família i Incapacitacions «és important a Reus especialment perquè aquí atenem molts de casos relacionats amb les incapacitacions pel fet de tenir a prop els serveis que ofereix l’Institut Pere Mata, i aquest també és un argument a favor de la seva creació».

En la posada en funcionament d’un nou jutjat, el Ministeri de Justícia és qui ha de donar el vistiplau a la creació del jutjat i fixar «la data exacta per a fer-ho», així com nomenar-ne el secretari. Per la seva banda, el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) dota el jutjat de magistrat i la Generalitat, finalment, hi posa els mitjans materials i personals –tant una seu com mobiliari, sistemes informàtics o altres i també el personal– per tal que tot plegat es posi al servei de la ciutadania. Abans, la Generalitat i la Sala de Govern del TSJC determina a quin partit és necessària la creació d’un jutjat i eleva una proposta al Ministeri de Justícia i al CGPJ. Alhora que es formalitzava la petició d’aquest jutjat per a Reus, la Generalitat també va reclamar-ne, al setembre de 2015, dos de nous per a Sabadell i per a Granollers, i un més per a Terrassa, Badalona, Mataró i Girona. Sobre la possibilitat que, en aquest impàs, les mancances es cobrissin mitjançant el sistema de jutjats de reforç –tal com s’ha fet en algunes d’aquestes ciutats fins al moment–, fonts del Departament de Justícia concreten que aquesta manera de fer hauria de trobar-se «en una tendència a la baixa» i que la voluntat de la Generalitat en general és invertir en jutjats estables i no emprar els recursos en solucions temporals.

Una «congestió insuportable»

El president de la La Sala de Govern del TSJC, Jesús María Barrientos, apuntava al març la determinació de crear un nou òrgan que assumís els assumptes de família i incapacitats per alliberar els jutjats de Primera Instància de Reus de càrrega de treball i la «congestió insuportable» que pareixen. Actualment, segons el president de l’Audiència, Javier Hernández, els jutjats d’instància reben, de mitjana, un 45% més d’assumptes del nivell òptim fixat pel CGPJ. A més, a partir del passat 1 d’abril, estava previst que una jutgessa reforcés a temps complet el jutjat d’instrucció número 3 de Reus, que assumeix el cas Innova. Fins ara, el reforç era igualment present però resultat compartit entre el 3 i el 4.

tracking