Diari Més

Crisi a l'hospital

La CUP planteja pagar la crisi de l'hospital amb la descapitalització del Centre Mèdic Quirúrgic i Gecohsa

Presenta un seguit de mesures per reduir el dèficit de gairebé 4 MEUR previst pel tancament del 2016

La CUP planteja pagar la crisi de l'hospital amb la descapitalització del Centre Mèdic Quirúrgic i Gecohsa

La CUP planteja pagar la crisi de l'hospital amb la descapitalització del Centre Mèdic Quirúrgic i GecohsaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP de Reus planteja un paquet de mesures per fer front a la situació crítica de l'Hospital Sant Joan de Reus, amb un dèficit previst a tancament del 2016 de 3,8 milions d'euros. La formació proposa des de rebaixar l'IBI de l'hospital en 690.000 euros a reduir un 10% la partida de l'Agència de Promoció, passant per un cop d'estisores a les aportacions als grups polítics que suposaria gairebé 350.000 euros d'estalvi. Amb tot, el coixí més important i efectiu, segons la CUP, que permetria ingressar fins a 3 milions d'euros, és el traspàs de dividends de les altres dues societats que conformen el hòlding d'empreses sanitàries de Reus: el Centre Mèdic Quirúrgic (CMQ) i Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa), que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre. La CUP assegura que aquesta descapitalització en favor de l'hospital és una operació«viable, legal i neta», amb el vistiplau de secretaria i intervenció. Totes aquestes mesures de la CUP, englobades en quatre blocs, seran presentades en el pròxim Consell d'Administració de l'hospital amb la voluntat d'arribar a un consens per tirar-les endavant.

La CUP vol convèncer la resta de formacions, i la ciutadania en general, que, de diners, n'hi ha, però que cal administrar-los bé. És per aquest motiu que ha elaborat un llistat de mesures, englobades en quatre blocs, dels quals tres són per executar a curt termini, i el quart, més a llarg termini, i totes juntes podrien suposar un estalvi de 3,5 milions d'euros. Els primers tres blocs se centren en l'aplicació de les mesures del pla d'equilibri, en la reducció de les atribucions als grups polítics i en la retallada en despeses i la cerca d'ingressos de l'Ajuntament.

Del pla d'equilibri, la CUP defensa les mesures que ja va aprovar en el seu moment, com el lloguer de les instal·lacions hospitalàries que utilitzen la URV, el Pere Mata i Ginsa, i planteja que pugui tenir caràcter retroactiu. El total d'estalvi en aquestes mesures del pla s'elevaria a 826.000 euros. En la reducció de les atribucions a grups polítics -tant a les formacions, com als regidors, així com en dietes-, se'n podria extreure, segons la CUP, un estalvi de 343.000 euros. Finalment, en la reducció de partides de l'Ajuntament és on el grup municipal de la CUP fa especial incís.

En aquest paquet de mesures, destaca l'alliberament de l'hospital d'una part de l'IBI, en concret, 690.000 euros, un dèficit que haurien d'assumir les arques municipals. Més enllà, però, dels 3,5 milions totals d'estalvi que s'aconseguirien, la CUP aposta pel traspàs de dividends entre les empreses del hòlding i obtenir una injecció econòmica per a l'hospital de 3 milions d'euros. «Es tracta de descapitalitzar unes empreses per aportar-ho a una altra», ha afirmat el portaveu de la CUP. «Tot legal i ben fet, no com les factures falses que es feien abans», ha afegit.

David Vidal també ha fet palesa la seva inquietud pel fet que CMQ sigui«l'única empresa a Catalunya i l'estat espanyol que és pública i guanya 1,3 milions explotant la sanitat privada». Sobre Gecohsa, tampoc comprèn que Reus es quedi amb els beneficis de la gestió d'un hospital d'un altre municipi. Però, segons Vidal, això ja són figues d'un altre paner, i ha insistit que «de diners n'hi ha, el que cal és jugar bé les cartes per sortir del bony a curt termini», ha conclòs el portaveu de la CUP.

Finalment, el quart bloc, més a llarg termini, se centra en canvis en les ordenances, que la formació ja havia presentat anteriorment, com ara incrementar l'IAE en un 20% -el màxim coeficient permès- a les activitats que ingressin més d'1 milió d'euros anuals, com és el cas de Metrovacesa. La CUP ara resta pendent de l'informe que, a finals de setmana, s'ha de presentar en junta general de l'hospital, i que ha de donar resposta a la seva moció preguntant per l'origen de la crisi de l'hospital reusenc.

tracking