Diari Més

Cultura

El Centre de Lectura tindrà tots els incunables digitalitzats

El procés es durà a terme en 11 dels 20 volums del segle XV que té la institució

El Centre de Lectura tindrà tots els incunables digitalitzats

El Centre de Lectura tindrà tots els incunables digitalitzatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Biblioteca del Centre de Lectura té un extens fons bibliogràfic que es remunta al segle XV. Es tracta de 20 incunables, que, amb la signatura del conveni entre el centre i l’empresa Crossland que es va realitzar ahir, se’n podran digitalitzar 11. Es tracta d’11 volums però amb 9 títols, ja que alguns dels llibres estan dividits en dues parts.

Fa 5 anys ja es va dur a terme l’escaneig dels 9 primers incunables, però el projecte es va haver d’aturar per falta d’ajudes per part del ministeri espanyol. Per tant, i tal com explicava Xavier Filella, president del Centre de Lectura, «per fi es podrà tancar aquest projecte», qui també explicava que «ens feia pena que quedés pendent aquest fons». Un cop digitalitzats «passaran a formar part de la memòria digital de Catalunya», explicava el director, i es podran consultar a través d’Internet. «D’aquesta manera els hi podem donar una visibilitat mundial», explicava Montse de Anciola, cap de la biblioteca del centre.

El procés d’escaneig i el tractament d’aquests antics documents el durà a terme l’empresa Crossland, especialitzada en la digitalització d’arxius i llibres, sobretot antics, en qualsevol suport. Aquesta empresa ja havia realitzat els treballs dels anteriors 9 incunables de l’entitat reusenca. «Cal tractar-los amb unes condicions òptimes i que no es malmeti l’original», explicava Jordi Casals, administrador de l’empresa. Casals va parlar del delicat procés que cal seguir, ja que es tracta de volums molt antics però, per sort «aquests estan en molt bones condicions, sobretot per ser anteriors al 1500, i això facilita molt la seva digitalització». En total, el procés pot durar entre dues o tres setmanes, ja que «són llibres de digitalització delicada i es fa amb procés manual», va voler destacar Jordi Casals.

Els 20 incunables són els documents impresos més antics de què disposa la Biblioteca del Centre de Lectura, ja que aquests llibres daten entre el 1476 el més antic i el 1500 el més contemporani. Tot un extens fons que es complementa amb pergamins encara més antics i una col·lecció de 500 llibres que ja daten de segles posteriors com són el VXI i el VXI.

Gran part dels 20 incunables del Centre de Lectura forma part del fons Ventura, i només alguns són de donació anònima. A més, la majoria són de caràcter religiós, com molts dels llibres que s’imprimien en aquella època.

Procés d’informatització

Fa 5 anys ja es van digitalitzar els primers incunables. Però aquesta no va ser la única intervenció informàtica que ha realitzat el Centre de Lectura. Des de fa uns quants anys ha fet una aposta per a la informatització de tot el seu fons, duent a terme tres projectes de forma paral·lela: els textos antics, el fons d’imatges, fotografies i el sonor i, per últim, el catàleg manual.

Es tracta d’una tasca que s’ha anat fent, i es continua fent, de forma progressiva. Al llarg de més de 155 anys d’història, l’entitat ha esmerçat molts recursos en l’adquisició, el tractament documental, la preservació i la conservació d’aquests fons.

«Si tens tot el fons digitalitzat també el pots tractar i treballar», argumentava de Anciola, ja que es troben que alguns arxius, com són les etiquetes manuals dels llibres, han quedat obsoletes i en desús. Pel que fa a les fotografies, calia escanejar-les per a poder ser consultades on-line. El passat estiu ja es podien consultar a través d’Internet vora el 70% dels documents de la biblioteca. Així, dels 261.854 documents del catàleg, 176.252 ja es podien consultar per Internet i restaven per informatitzar 85.602 arxius, vora el 30% del catàleg de la biblioteca del Centre de Lectura.

tracking