Diari Més

Urbanisme

Es repararà el bust de Bartrina de la plaça Catalunya, que variarà el trànsit al setembre

La segona fase de la remodelació integral de l’espai, el projecte de la qual va aprovar-se a finals d’abril, s’allargarà quatre mesos

Es repararà el bust de Bartrina de la plaça Catalunya, que variarà el trànsit al setembre

Es repararà el bust de Bartrina de la plaça Catalunya, que variarà el trànsit al setembreOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona fase de la remodelació integral de la plaça Catalunya arrencarà entre el setembre i l’octubre i serà una realitat en quatre mesos. Les feines, centrades en «renovar la distribució i l’ús de l’espai públic al voltant del monument a Bartrina» succeeixen una primera intervenció pressupostada en uns 145.000 euros i que concloïa al juliol de 2015 havent donat «protagonisme als vianants per sobre dels vehicles amb voreres més amples i a un sol nivell per donar continuïtat al tomb de ravals i que es pugui passejar sense interrupció entre el raval del Pallol i el raval de Santa Anna». En aquest nou tram de la reforma, que «estava en el llistat d’inversions i, quan hem pogut i ho hem cregut adient, hem tirat endavant», apunta el regidor d’Urbanisme Marc Arza, s’actuarà sobre uns 1.100 metres quadrats prioritzant que, durant l’execució de les obres, es mantingui el trànsit a peu.

Tal com detalla el projecte de la nova actuació, aprovat a finals d’abril, les obres se centraran en eliminar el carril de circulació i els seus usos –aparcament, càrrega i recollida de residus– i que tot l’espai quedi a un sol nivell, «si bé s’admet la circulació de vehicles en direcció al carreró de la Misericòrdia». Tot plegat, «atenent a una estètica coherent amb la de la primera fase». S’hi destinarà, segons figura al mateix document, que es troba ara en fase d’exposició pública, un total de 272.023 euros: fins a 244.309 cobriran el gruix de les obres i els 27.714 restants serviran per restaurar el monument a Bartrina i els bancs de pedra que l’acompanyen, que també viuran modificacions.

En aquest àmbit concret, hi ha previst de portar a terme la neteja acurada del fust del monument amb «mitjans manuals i raspalls tous» i també es restauraran o reemplaçaran les lletres que s’han deteriorat o que hi falten. Pel que fa al global de la plaça, es farà una reforma del sistema de drenatge, es renovarà el mobiliari urbà –les pilones i la senyalització a l’entorn de l’illa–, s’eliminarà la xarxa d’Endesa i finalment, se sorterraran els contenidors per a la recollida de residus urbans i que fins ara ocupaven un lloc a la superfície. L’execució d’aquesta segona fase, amb tot, no donarà encara per plenament enllestida la remodelació integral de l’espai, que restarà pendent, com a mínim, d’una de tercera.

Afectació «mínima» a vianants

Durant els quatre mesos en què està previst que s’allarguin els treballs, a partir de la data del seu inici, la qual «esperem que sigui entre els mesos de setembre i l’octubre», afegeix Arza, s’intentarà que tot el tram estigui obert al trànsit tant de vehicles com de vianants el màxim de temps possible. La voluntat és que, com a mínim, el de persones es mantingui actiu pràcticament durant tota l’execució. La primera fase del projecte de remodelació de la plaça Catalunya va consistir en ampliar la vorera que connecta amb els carrers de Vallroquetes i de les Galanes per facilitar la mobilitat dels vianants. Aquesta actuació va comportar l’eliminació de la zona de càrrega i descàrrega. A banda de la renovació dels paviments, les obres també van reubicar i renovar els elements del mobiliari urbà –tant els municipals com els privats–, la reforma del sistema de drenatge, el soterrament de línies elèctriques i la renovació o nova plantació d’arbrat públic.

tracking